Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Μόλις 260.000 αιτήσεις για τακτοποίηση αυθαιρέτων.


Τελικά, η μειωμένη κίνηση στην πολεοδομία για την τακτοποίηση αυθαιρέτων ήταν η βασική αιτία για την παράταση της διαδικασίας μέχρι 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το ΥΠΕΚΑ, μόλις 260.000 είναι οι αιτήσεις τακτοποίησης που έχουν κατατεθεί με τα άμεσα έσοδα να είναι λίγο πάνω από 310 εκατ. και τα προσδωκόμενα να φτάνουν το 1,3 δισ. ευρώ.
Οταν όμως, στο υπουργείο είδαν ότι τον Φεβρουάριο, με βάση τον προηγούμενο νόμο, τον τελευταίο μήνα για να γίνει τακτοποίηση, οι αιτήσεις ήταν μόλις 25.000 όταν τους προηγούμενους μήνες ήταν 60-80 χιλιάδες, αντιλήφθηκαν ότι ο κόσμος δεν πάει στις πολεοδομίες. Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, η φτώχεια σε χιλιάδες νοικοκυριά και η αβεβαιότητα για το μέλλον φρενάρουν ακόμη κι εκείνους τους ιδιοκτήτες που έχουν λεφτά και θέλουν να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους.
Μόνη ελπίδα πλέον για τα έσοδα είναι η αύξηση της κίνησης, ειδικά σε περιοχές όπου η ασάφεια του νόμου επιτρέπει να γίνει τακτοποίηση ακόμη και σε όσα κτίσματα ανεγείρονται αυτή τη στιγμή. Ετσι, δημιουργείται, όμως, νέα γενιά αυθαιρέτων που θα ταλανίζει τη χώρα για πολλά χρόνια.
Πηγή www.ered.gr