Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Μείωση των τιμών αλλά και του ρυθμού κατασχέσεων στην ιρλανδική κτηματαγορά.


Συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο η κάμψη των τιμών των κατοικιών στην Ιρλανδία, δείγμα ότι η αγορά δεν έχει προς το παρόν ολοκληρώσει τον καθοδικό της κύκλο. Συγκεκριμένα, η μηνιαία πτώση κατά τον τελευταίο μήνα του 2011 διαμορφώθηκε σε 1,7%, με αποτέλεσμα σε ετήσια βάση (έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2010) η συνολική υποχώρηση των τιμών να ανέλθει στο 16,7%. Στο Δουβλίνο οι τιμές μειώθηκαν κατά 2,4% και 19,3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010, με την κάμψη να είναι υψηλότερη για τις μονοκατοικίες (19,9%), σε σχέση με τα διαμερίσματα (15,6%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των μονοκατοικιών στο Δουβλίνο βρίσκονται πλέον σε επίπεδα 54% χαμηλότερα, συγκριτικά με το υψηλότερο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί στις αρχές του 2007. Αντίστοιχα, οι αξίες των διαμερισμάτων της ιρλανδικής πρωτεύουσας έχουν υποχωρήσει κατά 58%, έναντι του Φεβρουαρίου του 2007. Συνολικά, στη χώρα, οι κατοικίες στοιχίζουν σήμερα 55% λιγότερα από τις αρχές του 2007.
Μάλιστα, όπως σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές, δεν προβλέπεται κάποια έστω σταθεροποίηση της πορείας καθόδου των τιμών ούτε κατά το τρέχον έτος. Αιτία είναι ο χαμηλός αριθμός αγοραπωλησιών, ο περιορισμός των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες και το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον. Ετσι, θεωρούν σχεδόν βέβαιη την πτώση των τιμών των κατοικιών και κατά το τρέχον έτος. Μοναδικό θετικό στοιχείο είναι η μείωση του αριθμού των κατασχέσεων το τελευταίο διάστημα.
Πηγή www.kathimerini.gr