Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

«Βαρυχειμωνιά» στον τουρισμό και το real estate από την κατάργηση της Eργατικής Eστίας.


Στον «αέρα» έχει μείνει το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, ύψους σχεδόν 3 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους και ολοκληρώθηκε μέσω ανοικτού διαγωνισμού στις 20 Ιανουαρίου του 2011.
Πάνω από 402.000 δικαιούχοι, με χαμηλό εισόδημα ή άνεργοι χάνουν κάθε ελπίδα για καλοκαιρινές διακοπές.
Το θερινό πρόγραμμα ξεκινούσε στις 9 Ιουλίου και έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2012 και αφορούσε 38 περιοχές της χώρας στις οποίες...ο Οργανισμός αναζητούσε ξενοδοχεία που θα διέμεναν από 3 έως και 6 ημέρες οι δικαιούχοι του προγράμματος.
Πάνω από 402.000 δικαιούχοι, με χαμηλό εισόδημα ή άνεργοι χάνουν έτσι κάθε ελπίδα για καλοκαιρινές διακοπές. Μαζί καταδικάζονται σε μαρασμό δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες σε περιοχές που διατηρούσαν μια υποτυπώδη τουριστική κίνηση, που βασίζονταν σε κοινωνικά προγράμματα.
Η απόφαση που περιλαμβάνεται στους όρους του νέου Μνημονίου για το κλείσιμο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που τροφοδοτούσε το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού προκαλεί ήδη θύελλα διαμαρτυριών. Ολες οι Ξενοδοχειακές Ενώσεις εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους με το κλείσιμο του Οργανισμού, ενώ το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος προτείνει τη διατήρηση των προγραμμάτων με άμεση συνεργασία του Επιμελητηρίου με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Ο πρόεδρος Υπαλλήλων Συλλόγου Εργατικής Εστίας Πολύδωρας Τάσος δήλωσε στην «ΗτΣ» πως «Σύμφωνα με το Μνημόνιο 2 που ψηφίστηκε καταργείται ο Οργανισμός». Δυστυχώς οι φήμες για τον ΟΕΕ επιβεβαιώθηκαν.
Ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν με επιστολή που απέστειλαν προς τον υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων - Διαμερισμάτων Ελλάδος, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «από τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Εργατικής Εστίας συντηρήθηκαν, όλα αυτά τα χρόνια, χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, ειδικότερα στα νησιά της άγονης γραμμής και στους λιγότερο προνομιούχους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Είναι αυτονόητο ότι, εάν τα ως άνω προγράμματα καταργηθούν μαζί με το μητρικό τους οργανισμό, όλες αυτές οι επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν άμεσο και οξύ πρόβλημα επιβίωσης, ειδικά όταν οι περισσότερες από αυτές έχουν ήδη προγραμματίσει τις κρατήσεις τους και έχουν προχωρήσει στις αναγκαίες προμήθειες πάγιου υλικού. Πολύ φοβόμαστε ότι όλες αυτές οι οικογενειακές επιχειρήσεις θα μετατραπούν, με την κατάργηση του προγράμματος, σε οικογενειακές εστίες ανεργίας αντί εργασίας. Ταυτόχρονα, θα πέσει αυλαία για χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις συναφών με τον τουρισμό επαγγελμάτων, συμβάλλοντας στο μαρασμό της απόμακρης ελληνικής περιφέρειας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. σας απευθύνει έκκληση να βρεθεί εναλλακτικός τρόπος διατήρησης των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, τα οποία κάθε άλλο παρά «δευτερεύοντα» είναι, όπως τα χαρακτηρίζει το Μνημόνιο. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τουλάχιστον παρακαλούμε για την προσωπική σας παρέμβαση, ώστε να διατηρηθούν για το τρέχον έτος.

Εγκεκριμένα προγράμματα για το 2012.
Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του έτους 2012, στο πλαίσιο των οικονομικών του δυνατοτήτων, προχώρησε στην υλοποίηση του κοινωνικού του έργου. Ειδικότερα από το Δ.Σ. του Οργανισμού είχαν εγκριθεί τα προγράμματα:
Διάθεση 380.000 δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού πανελλαδικά σε δικαιούχους.
Χορήγηση δελτίων θεάματος σε 120.000 δικαιούχους, δαπάνης 1.700.000 ευρώ.
Ενιαίο θερινό εκδρομικό πρόγραμμα 12 εβδομάδων σε 38 νομούς της χώρας, για 22.000 άτομα, δαπάνης 3.000.000 ευρώ, το χρονικό διάστημα από 9/07/2012-30/09/2012.
Πάντως, οι δαπάνες του ΟΕΕ την τελευταία πενταετία κυμαίνονται μεταξύ 20 έως και 60 εκατ. ευρώ και εάν διακοπεί η λειτουργία του Οργανισμού θα αποτελέσει ένα ισχυρό πλήγμα τόσο στους ξενοδόχους όσο και στις τοπικές οικονομίες ανά την Ελλάδα.