Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Έρχεται το Πρόγραμμα "Χτίζοντας το μέλλον".



Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, αναμένεται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα "Χτίζοντας το Μέλλον", το οποίο σε πρώτη φάση (διάρκειας δύο ετών), αναμένεται να καλύψει 150.000 ενεργειακές παρεμβάσεις σε κτίρια, με στόχο έως το 2020 να έχουν γίνει συνολικά 3.100.000 ενεργειακές παρεμβάσεις.

Το όλο πρόγραμμα αποτελεί μία σύμπραξη ανάμεσα στο δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα και τους πολίτες, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο εθελοντικών συμφωνιών.

Μέσω των συμφωνιών, ο ιδιωτικός τομέας, θα προσφέρει σημαντικές εκπτώσεις (κατ' ελάχιστον 20%) προς τους πολίτες για προκαθορισμένο αριθμό και ποσότητα προϊόντων. Η δράση θα χρηματοδοτηθεί με 80 εκατ. ευρώ από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Η διαχείριση θα γίνει από το ΚΑΠΕ σε συνεργασία με τις αντίστοιχες επαγγελματικές ενώσεις και ανεξάρτητους ειδικούς επιστήμονες.

Όπως εξήγησε στο ΑΜΠΕ ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Γιώργος Αγερίδης δεν θα δίνεται επιδότηση για τις παρεμβάσεις, αλλά μεγάλες εκπτώσεις, σε σχέση με τις τιμές της αγοράς.

"Πρόκειται για μια εφαρμογή, η οποία δεν δίνει επιδότηση σε κανέναν. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα, που θα βοηθάει τους ιδιοκτήτες σπιτιών ή εμπορικών καταστημάτων να έρθουν σε επαφή με την κατασκευαστική βιομηχανία και τους προμηθευτές και εγκαταστάτες π.χ. μόνωσης ή κουφωμάτων, ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν και να εγκαταστήσουν πιστοποιημένα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές από οποιαδήποτε έκπτωση. Μάλιστα, ακολούθως θα γίνεται και δωρεάν έλεγχος της εφαρμογής. Ήδη, έχουμε εθελοντικές συμφωνίες με 13 κλαδικές ενώσεις, που εκπροσωπούν περίπου 1000 μέλη, αλλά και με 80 ανεξάρτητες εταιρίες. Αυτό σημαίνει ότι, με το που θα ενεργοποιηθεί η (ηλεκτρονική) πλατφόρμα, θα υπάρχουν σε αυτή περίπου 1100 έμποροι, προμηθευτές και εγκαταστάτες" υπογράμμισε ο κ.Αγερίδης.   Πηγή www.buildnet.gr