Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Συνεταίρος το κράτος στο σπίτι σου.


Φορολογικό σοκ θα υποστούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που ενοικιάζουν την περιουσία τους σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αυτοτελής φορολόγηση 20% στα ενοίκια. Μάλιστα, αν υπολογίσει κανείς και το «χαράτσι» της ΔΕΗ που ξεπερνά τα 2 ενοίκια το χρόνο, τότε η ωφέλεια του κράτους από την ενοικίαση μιας κατοικίας ξεπερνά το 30% των μισθωμάτων.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ «Η πρόταση αυτή θα οδηγούσε στην καταλήστευση και τωνμικροιδιοκτητών, και ιδιαίτερα όσων δεν έχουν ούτε καν μια σύνταξη ή ένα μισθό, αλλά μόνον κάποιο χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα από μισθώματα, όπως αποδεικνύεται και από τον σχετικό πίνακα που δημοσίευσε η ΠΟΜΙΔΑ με δελτίο τύπου της που απέστειλε στις 27-2-2012, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία της και την οργή των μελών της για τη σχετική πρόταση.

Έτσι ενώ ιδιοκτήτης χωρίς μισθό ή σύνταξη, για μηνιαίο ενοίκιο μέχρι €420 ήταν αφορολόγητος, θα κληθεί να καταβάλει, εκτός από το «χαράτσι» της ΔΕΗ, και περίπου €1.600, τα οποία φυσικά δεν έχει, ενώ σε άλλον με μηνιαίο ενοίκιο €1.000 που θα πλήρωνε φόρο €700, θα του ζητήσουν να πληρώσει το «χαράτσι» και έως και €3.831 συμπεριλαμβανομένου του συμπληρωματικού φόρου έως 3% στο εισόδημα από μισθώματα και 55% προκαταβολή φόρου επομένου έτους!

Διερωτώμεθα πως η πρόταση αυτή και γενικά η δραματική αύξηση των επιβαρύνσεων πάνω στην ακίνητη ιδιοκτησία (το «χαράτσι» της ΔΕΗ και ο επερχόμενος ΦΑΠ 2011 που ξεκινά από τη «μεγάλη» ακίνητη περιουσία των €200.000) συμβιβάζεται με την απαίτηση προς τους ιδιοκτήτες να μειώσουν τα ενοίκια; αναφέρουν οι ιδιοκτήτες.
Πηγή www.ered.gr