Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Πράσινο φως για κούρεμα των «κόκκινων» δανείων.



Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση την ύπαρξη σχεδίου για «κούρεμα» των δανείων, αρχικά των επιχειρηματικών και στη συνέχεια των στεγαστικών. Η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να μειώσει την παρακράτηση για τα δάνεια που πήραν οι δημόσιοι υπάλληλοι από το Ταμείο Παρακαταθηκών, είναι το πρώτο βήμα για συνολική ρύθμιση της στεγαστικής πίστης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την οικονομική κρίση, δηλαδή μείωση του εισοδήματός τους και αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους, θα ξεκινήσει ένα σχέδιο σε δύο φάσεις.

Η πρώτη θα αφορά τη μείωση της μηνιαίας δόσης με αύξηση του χρόνου αποπληρωμής, κάτι που έτσι κι αλλιώς γίνεται από τις τράπεζες οι οποίες έχουν ήδη ρυθμίσει 750.000 δάνεια.

Η δεύτερη φάση θα αφορά και κούρεμα του κεφαλαίου του δανείου ώστε να ελαφρυνθεί ο δανειολήπτης. Αυτό θα γίνει στα πρότυπα της Ισλανδίας όπου έπεσε γερό μαχαίρι στα δανεικά των πολιτών προς τις τράπεζες.

Μιλώντας χθες το βράδυ στον ΑΝΤ1 ο γ.γ. Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ρύθμιση που θα διευκολύνει την αποπληρωμή δανείων που έχουν πάρει -από όλες τις εμπορικές τράπεζες- δανειολήπτες, ανεξάρτητα από το εάν είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή μη.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο Μάρτιο, αφού όπως είπε ο κ. Σπυράκος «ο χρόνος τρέχει πιεστικά. Δεν είναι ένα ζήτημα μηνών ή εβδομάδων. Το ζητούμενο είναι ο διάλογος που έχει ξεκινήσει με τις εμπορικές τράπεζες να οδηγήσει σε ρυθμίσεις και ενήμερων μέχρι σήμερα δανείων που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα», είπε, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα πρέπει να προσφέρουν την δυνατότητα στους οφειλέτες να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις με βάση τα νέα εισοδηματικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί για αυτούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 500.000 δάνεια αντιμετωπίζουν πρόβλημα ενώ 50.000 έχουν ήδη σταματήσει να πληρώνουν τις δόσεις τους, είναι δηλαδή... φουλ «κόκκινα».

Πηγή www.ered.gr