Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Νέο "Eureka" για τα ακίνητα του δημοσίου.



Πρώιμο μέν, πιθανό δε είναι να βρεθεί ένα σχέδιο τύπου "Eureka" για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, το οποίο όμως δε θα περιλαμβάνει μεθόδους τύπου τιτλοποίησης.

Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, αναφέροντας ωστόσο ότι έχουν γίνει μόνο αρχικές συζητήσεις, από τις οποίες φαίνεται ότι οι μέθοδοι τιτλοποίησης δε λειτουργούν εύκολα στην ελληνική περίπτωση.

Από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, έστω κι αν έχει μετατεθεί προς τα πίσω χρονικά, παραμένει ο (μακροπρόθεσμος) στόχος για την είσπραξη εσόδων της τάξεως των 25 δισ. ευρώ. Το πρώτο ακίνητο που θα βγεί στην αγορά, είναι ως γνωστόν, το IBC, όπου στεγάζεται το εμπορικό κέντρο Golden Hall για το οποίο έχει επιλεγεί η πώληση κι επαναμίσθωση για 90 χρόνια, και ακολουθεί η έκταση της Κασσιόπης στη Χαλκιδική και τα 29 κρατικά, αστικά ακίνητα με παραχώρηση 25- 30 ετών.

Στα οδικά έργα παραχώρησης η Εγνατία Οδός θα βγεί πρώτη, ενώ για τα πέντε οδικά έργα (τα τέσσερα παραμένουν μπλοκαρισμένα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης), υπάρχουν ακόμη συζητήσεις πάνω σε 135 συνολικά σημεία διαφωνίας. Φώς, κατά τον κ. Μητρόπουλο, φαίνεται στον ορίζοντα με έναν από τους παραχωρησιούχους.

Από τα 19 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων έως το 2015 εκτιμάται ότι το όφελος για το ΑΕΠ θα είναι από 60 έως 80 δισ. ευρώ λόγω των επενδύσεων που αυτές συνεπάγονται (κάθε 1 ευρώ εσόδου θα φέρει 3- 4 ευρώ πρόσθετης ανάπτυξης). Πηγή www.ered.gr