Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

«Ψαλίδι» στα ενοίκια του Δημοσίου.


Επιστροφή σε ιδιόκτητα ακίνητα – Το 2011 δαπανήθηκαν 155,77 εκατ. ευρώ σε μισθώματα.


Η αποτελεσματικότερη και κυρίως οικονομικότερη διαχείριση των δημοσίων εξόδων δεν θα μπορούσε να μην αφορά και τα ακίνητα που μισθώνει ο δημόσιος τομέας. Κατά το 2011, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, δαπανήθηκαν συνολικά 155,77 εκατ. ευρώ, που αφορούν συνολικά 2.639 συμβάσεις μίσθωσης. Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν προ ολίγων ημερών στη Βουλή, από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Μουρμούρα, ως απάντηση σε σχετική ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. κ. Κ. Μουσουρούλη.
Η τάση, βέβαια, είναι προς τα κάτω, καθώς το 2010, το αντίστοιχο ποσό διαμορφωνόταν σε 169,7 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009 σε 178,1 εκατ. ευρώ. Εν ολίγοις, το 2010 επήλθε μείωση της σχετικής δαπάνης κατά 4,75% και το 2011 κατά 8,21%. Για φέτος, η πρόβλεψη είναι για περαιτέρω μείωση, καθώς ήδη έχει ανακοινωθεί προς τους ιδιώτες η πρόθεση των δημοσίων οργανισμών για αναπροσαρμογή των ενοικίων κατά 20%.
Σε κάθε περίπτωση, η δαπάνη δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς και τα εκατοντάδες ιδιόκτητα ακίνητα του Δημοσίου. Αλλος ένας βασικός λόγος που εκτοξεύει το σχετικό κόστος είναι η μίσθωση πολλών και διαφορετικών ακινήτων για τη στέγαση μεμονωμένων υπηρεσιών, που υπάγονται σε διαφορετικά υπουργεία. Μάλιστα, υπάρχουν υπουργεία των οποίων οι δεκάδες εποπτευόμενες υπηρεσίες στεγάζονται σε αντίστοιχο αριθμό κτιρίων, με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες εργατοώρες ετησίως.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σχετική κίνηση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) να προβεί σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη μίσθωση ακινήτου, όπου θα εγκατασταθεί το σύνολο των υπηρεσιών του. Με βάση τα στοιχεία του 2010, το ΥΠΕΚΑ δαπάνησε πάνω από 11 εκατ. ευρώ για την κάλυψη εξόδων ενοικίων (9 εκατ. ευρώ) και λειτουργικών εξόδων (2 εκατ. ευρώ). Το υπουργείο απασχολεί περί τους 1.300 εργαζομένους σε συνολικά 28 μισθωμένα ακίνητα, σε διάφορα σημεία της Αθήνας, ενώ τα περισσότερα εξ αυτών είναι ηλικίας άνω των 20 ετών. Ετσι, όχι μόνο δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες, αλλά και είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα και με αυξημένες λειτουργικές δαπάνες.
Από τη μίσθωση ενός και μόνον κτιρίου αντί των σημερινών 28 αναμένεται η εξοικονόμηση τουλάχιστον 6,5 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή του 70% του κόστους ενοικίασης και επιπλέον 1 εκατ. ευρώ από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων. Σύμφωνα με τον στόχο που έχει θέσει το υπουργείο, η διαδικασία της μετεγκατάστασης θα έχει ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου.
Πηγή www.kathimerini.gr