Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Εκτός πραγματικότητας οι νέες αντικειμενικές.




Το τελειωτικό χτύπημα θα δεχτεί η ήδη παραπαίουσα κτηματαγορά με την αύξηση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα τον Ιούνιο, το οποίο προβλέπει το μνημόνιο. Σημαντικές είναι οι στρεβλώσεις που θα δημιουργηθούν και στην αγορά κατοικίας.
Σύμφωνα με στελέχη της κτηματαγοράς, η αύξηση έρχεται σε μια στιγμή που σε πολλές περιοχές οι αντικειμενικές αξίες έχουν προσεγγίσει ή και ξεπεράσει τις αντίστοιχες εμπορικές. Αυτό σημαίνει ότι μπροστά στο ενδεχόμενο αύξησης των αντικειμενικών, οι τελευταίες θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις εμπορικές τιμές, ιδίως αν δεν γίνει ανάλογη προσαρμογή των συντελεστών παλαιότητας, καθώς οι μεγαλύτερες αποκλίσεις αναμένεται να αφορούν τα μεταχειρισμένα ακίνητα.
Σε ακριβές περιοχές, όπως η Βουλιαγμένη, η απόκλιση μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής αξίας έχει αγγίξει το 80% περίπου, καθώς η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται σε 4.000 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ η αντικειμενική αξία σε 5.675 ευρώ το τετραγωνικό. Σε περίπτωση που έχουμε, όπως εκτιμάται, αύξηση 25% στις αντικειμενικές, η τιμή θα ξεπεράσει τα 7.000 ευρώ το τετραγωνικό. Στη Γλυφάδα, η απόκλιση υπέρ των αντικειμενικών αξιών (σε σχέση με τις εμπορικές) θα διαμορφωθεί σε 60%, στο Π. Ψυχικό σε 50%, στο Χαλάνδρι σε 30%, στην Αγία Παρασκευή σε 40%, στην Καλλιθέα σε 30%, στην Ηλιούπολη σε 28% και στο Μαρούσι σε 25%.
Από την άλλη πλευρά, στις λεγόμενες φτηνές περιοχές θα σημειωθεί μεγάλη απόκλιση αντικειμενικών και εμπορικών, ακόμη και στην περίπτωση που αυτές θα αυξηθούν κατά 25%. Σ’ αυτές τις περιοχές, οι αντικειμενικές αξίες αποτέλεσαν επί σειρά ετών κοινωνικό εργαλείο, και παρέμεναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Έτσι, ακόμα και με τις υψηλότερες αντικειμενικές, αυτές θα υπολείπονται των εμπορικών κατά 30% στο Πέραμα, κατά 20% στο Ίλιον, κατά 25% στο Περιστέρι και κατά 22% στους Αγίους Αναργύρους.

Σημαντικές αποκλίσεις.
Και σε άλλες περιοχές των Μεσογείων, οι οποίες λόγω των χαμηλών αντικειμενικών είχαν μεγάλη ζήτηση τα προηγούμενα χρόνια, οι αποκλίσεις θα είναι σημαντικές Για παράδειγμα, στην Παιανία οι αντικειμενικές αξίες διαμορφώθηκαν το 2007 στα 1.050-1.400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ωστόσο, οι τιμές πώλησης ενός νεόδμητου διαμερίσματος κυμαίνονται από 2.000 έως 2.200 ευρώ το τετραγωνικό, μια διαφορά της τάξης του 90% περίπου.
Στο Γέρακα οι αντικειμενικές αξίες είναι 1.250-1.550 ευρώ το τετραγωνικό αλλά οι τιμές αγοράς κυμαίνονται από 2.000 ευρώ ως 2.200 ευρώ το τετραγωνικό, μια διαφορά της τάξης του 60%. Να σημειωθεί ότι για τελευταία φορά αυξήθηκαν οι αντικειμενικές το 2007.
Ο προγραμματισμός του τότε υπουργού Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, περιελάμβανε άλλη μία αύξηση, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε, υπό το βάρος της κρίσης στην αγορά ακινήτων, με κάθετη πτώση των αγοραπωλησιών και της οικοδομικής δραστηριότητας.
Υποχώρηση τιμών της τάξεως του 5% με 10%, μέσα στο 2012, προβλέπει ο Ιωάννης Ζιάβρας, του μεσιτικού γραφείου Remax Επένδυση Ακινήτων, ο οποίος τονίζει ότι πρέπει να μειωθεί ο φόρος στις μεταβιβάσεις ακινήτων, προκειμένου να αναθερμανθεί κάπως η αγορά. Σήμερα ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με συντελεστή 8% για τα πρώτα 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου και 10% για την υπερβάλλουσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φορολογία στις μεταβιβάσεις και στις γονικές παροχές ακινήτων βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα, στην Αυστρία είναι στο 3,5%, στην Πορτογαλία 1%-6%, στην Ιρλανδία 1%-2%, ενώ στη Νορβηγία και στη Βουλγαρία στο 2,5%.
Η αύξηση των αντικειμενικών θα ωφελήσει μόνο αυτούς που έχουν ήδη αποφασίσει να αγοράσουν κάποιο ακίνητο, καθώς θα επισπεύσουν την αγορά.
Να σημειωθεί ότι, από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) έχει ζητήσει όχι μόνο να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αλλά και να μειωθούν δραστικά οι συντελεστές εμπορικότητας, ιδιαίτερα στις περιοχές που υπάρχουν πολλά ξενοίκιαστα ακίνητα.

Στις 3.000 ευρώ το τ.μ. το ταβάνι στις ακριβές περιοχές.
ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦH στην αγορά ακινήτων κάνουν λόγο οι ειδικοί της κτηματαγοράς. Όπως επισημαίνουν, οι υψηλότερες αντικειμενικές θα ωθήσουν ακόμη περισσότερους ιδιοκτήτες να βγάλουν τα ακίνητά τους στο σφυρί, καθώς δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στους φόρους και στα τεκμήρια, αυξάνοντας κατακόρυφα την προσφορά και πιέζοντας περαιτέρω τις εμπορικές τιμές.
«Η κτηματαγορά ζει ένα δράμα, τα ακίνητα πλέον ξεφτιλίστηκαν», επισημαίνει μεταξύ άλλων η ιδιοκτήτρια του κτηματομεσιτικού γραφείου «Κατοικία» Μίνα Χαρμπαλή.
«Οι αντικειμενικές σήμερα για το 25% των ακινήτων είναι πάνω από τις εμπορικές, όπως, για παράδειγμα, στην Αγία Παρασκευή και το Χαλάνδρι. Οπότε η αύξηση των αντικειμενικών εξυπηρετεί μόνο φοροεισπρακτικούς λόγους», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει: «Σήμερα η ζήτηση για την αγορά ακινήτων έχει υποχωρήσει κατά 80%, οι τιμές έχουν πέσει 35%-40% κυρίως στα μεγάλα σπίτια, ενώ είναι ζήτημα χρόνου να δούμε αντίστοιχες μειώσεις και στα μικρά διαμερίσματα, που προς το παρόν αντέχουν. Αυτό σημαίνει ότι η φούσκα των ακινήτων σκάει πλέον, ενώ σε λίγο δεν θα υπάρχει ακριβή περιοχή που η τιμή του τετραγωνικού να ξεπερνά τα 3.000 ευρώ, και φτηνή περιοχή με πάνω από 2.000 ευρώ το τετραγωνικό».
Όπως υποστηρίζει, η κατάσταση αυτή ήταν αναμενόμενη, «αφού είχαμε φτάσει να πουλάμε 4.500 ευρώ το τετραγωνικό στην Αγία Παρασκευή, λες και ήταν χρυσάφι, ενώ τώρα στην ίδια περιοχή δεν θα βρεις ακίνητο με πάνω από 3.000 ευρώ το τετραγωνικό». Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στην κτηματαγορά, ενόψει και της αύξησης των αντικειμενικών, η κ. Χαρμπαλή λέει ότι όσοι θέλουν να αγοράσουν σήμερα (με την απαραίτητη προϋπόθεση να διαθέτουν ρευστό), θα το πράξουν ενδεχομένως πριν από τον Ιούνιο.
Την άποψη ότι σε πολλές περιοχές η αντικειμενική αξία βρίσκεται πάνω από την εμπορική, εκφράζει και ο ιδιοκτήτης του κτηματομεσιτικού γραφείου «M&T Real Estate» Βασίλης Μαρτάτος, ο οποίος τονίζει ότι σήμερα στην αγορά έχουν δημιουργηθεί πολύ καλές ευκαιρίες για κάποιον που θέλει να αγοράσει -και διαθέτει βέβαια τα ανάλογα χρήματα- ακίνητο, αφού οι τιμές έχουν υποχωρήσει ακόμη και 50%.
Πηγή www.imerisia.gr