Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Χαράτσι...στο χαράτσι με τις νέες αντικειμενικές.


Δραματικές αυξήσεις στο τέλος ακινήτων, λόγω των αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες το καλοκαίρι. Χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Βαθιά το χέρι στη τσέπη θα κληθούν να βάλουν το καλοκαίρι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, εξαιτίας της αύξησης στις αντικειμενικές αξίες, που θα προβλέπονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι αφενός οι αντικειμενικές αξίες να αγγίξουν τα επίπεδα των αγοραίων τιμών, καθώς και αφετέρου να αντληθούν σημαντικά φορολογικά έσοδα από τη μοναδική δεξαμενή που έχει απομείνει, η οποία είναι η ακίνητη περιουσία. Βέβαια, παράγοντες της κτηματαγοράς υποστηρίζουν ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, οι εμπορικές τιμές έχουν μειωθεί τόσο πολύ, που έχουν φθάσει να είναι χαμηλότερες και από τις αντικειμενικές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες θα αγγίξουν το30% και θα συμπαρασύρουν όλους τους υπόλοιπους φόρους στα ακίνητα, όπως τους φόρους μεταβίβασης, γονικών παροχών και κληρονομιών, τον ΦΑΠ και κυρίως το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις αναμένεται να αυξηθεί ακόμη και 33%.
Ειδικότερα, όπως είναι γνωστό, οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται μέσω σειράς μεταβλητών, η κυριότερη από τις οποίες είναι οι τιμές ζώνης. Στην περίπτωση που οι υπόλοιπες μεταβλητές παραμείνουν σταθερές και οι τιμές ζώνης αυξηθούν κατά 30%, ανάλογη θα είναι και η αύξηση στις αντικειμενικές.
Με βάση τις τιμές ζώνης καθορίζεται ο υπολογισμός του τέλους μέσω της ΔΕΗ και εφόσον αυτές αυξηθούν το αποτέλεσμα θα είναι να εκτιναχθεί το ήδη ιδιαίτερα επαχθές χαράτσι, το οποίο εξάλλου από προσωρινό τείνει να γίνει μόνιμο, αντικαθιστώντας τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Για να γίνει πιο κατανοητή η επιπλέον επιβάρυνση που θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, παραθέτουμε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα. Να σημειωθεί ότι το τέλος ακινήτων υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας το εμβαδόν του ακινήτου με τον συντελεστή παλαιότητας και τον συντελεστή του ειδικού τέλους ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο. Πηγή www.voria.gr