Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Επιμένει το υπουργείο στο ΠΔ για τις χρήσεις γης.



«Το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, δεν καταργεί τη δυνατότητα της εκτός σχεδίου δόμησης, που αφορά και στην κατοικία. Αυτή θα συνεχίσει να διέπεται από τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος ΦΕΚ 270/85 που βρίσκεται σε ισχύ. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει αναγκαιότητα θέσπισης μεταβατικών διατάξεων». Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ κ. Ν. Σηφουνάκης απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης που έχει τεθεί σε διαβούλευση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επίμαχο σχέδιο έχει ασκηθεί κριτική από τεχνικούς επιστημονικούς φορείς και συλλόγους αλλά και από βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων ότι οδηγεί σε κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης για κατοικία και ότι θίγει τους μικρούς ιδιοκτήτες, εξυπηρετώντας συμφέροντα υπερσυγκέντρωσης των εκτάσεων.
«Το Προεδρικό Διάταγμα 166, που θεσμοθέτησε, το 1987, τις κατηγορίες και το περιεχόμενο χρήσεων γης - και το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα - είναι παρωχημένο και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις μεταβολές των χρήσεων και του περιεχομένου τους που έχουν επέλθει στον αστικό και εξωαστικό χώρο κατά τις τελευταίες δεκαετίες». Κατά συνέπεια, συνέχισε ο κ Σηφουνάκης είναι επιτακτική η ανάγκη να εκσυγχρονιστεί και να συμπληρωθεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, διατυπώνοντας πιο αναλυτικούς ορισμούς για κάθε χρήση και εισάγοντας μια πιο εξειδικευμένη κατηγοριοποίηση των χρήσεων που θα είναι σύμφωνη με τις σύγχρονες απαιτήσεις του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού».
Στην δευτερολογία του σημείωσε: «Το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» και, συγκεκριμένα, το άρθρο 14, δεν θεσπίζει χρήσεις γης ούτε όρους δόμησης. Τυποποιεί τις χρήσεις που μπορεί να καθοριστούν από τους μελετητές του πολεοδομικού σχεδιασμού δίνοντάς τους ένα εργαλείο, μια κατεύθυνση. Παράλληλα, όμως, τους δίνει και τη δυνατότητα να προστατέψουν τον εξωαστικό χώρο : με το νέο ΠΔ συστηματοποιούνται οι κατευθύνσεις για την οργάνωση των χρήσεων ώστε να υπάρχει ομοιόμορφη και με ενιαία κριτήρια αντιμετώπιση. Σήμερα, ο τρόπος με τον οποίο προστατεύεται ο εξωαστικός χώρος επαφίεται στην προσωπική άποψη του κάθε μελετητή». Πηγή www.ered.gr