Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Με άρωμα εκλογών η ... λύση για τα αυθαίρετα.



Με άρωμα εκλογών ... η λύση της «τακτοποίησης» των αυθαιρέτων που προωθεί η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ μιας και στο τέλος όλοι μένουν ευχαριστημένοι. Οι κάτοχοι οι οποίοι βλέπουν να μετατρέπεται σε «περιουσιακό στοιχείο» τα παράνομα κτίσματα τους και η πολιτεία η οποία θα προεξοφλήσει έσοδα στα ταμεία και καλή εκτέλεση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η ρύθμιση που προωθείται σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Νίκο Σηφουνάκη, διαχωρίζει τα αυθαίρετα σε εντός και εκτός Σχεδίου Πόλης δημιουργεί ακίνητα δύο ταχυτήτων, ενώ δεν αντιμετωπίζονται σημαντικά ζητήματα, όπως ο χειρισμός των υπερβάσεων όρων δόμησης.
Για αυθαίρετα σε εντός σχεδίου περιοχές στο τέλος της διαδικασίας οι κάτοχοι τους βρίσκονται με την «περιουσία» τους να έχει μετατραπεί σε έναν άυλο τίτλο, με ανοικτά θέματα τον τρόπο καθορισμού της αξίας και τη διαδικασία ανταλλαγής του στην αγορά.
Αντίστοιχα για τους κατόχους αυθαιρέτων σε εκτός σχεδίου περιοχές η τακτοποίηση κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας μιας και όσοι έχουν την οικονομική επιφάνεια θα μπορέσουν να τα νομιμοποιήσουν μόνιμα και δια παντός πληρώνοντας το αντίστοιχο τίμημα έναντι των υπολοίπων οι οποίοι θα παραμείνουν σε ομηρία «τακτοποίησης» για 40 χρόνια για την ίδια ακριβώς πράξη.
Από το σκεπτικό αυτό εξαιρούνται όπως πάντα τα αυθαίρετα που χρησιμοποιούνται σαν πρώτη κατοικία. Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει την αδυναμία και κατά συνέπεια τις ενοχές της πολιτείας να παρουσιάσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικιστικής πολιτικής. Έτσι διαιωνίζεται και το καθεστώς παραγωγής νέων γενεών αυθαιρέτων
Πηγή www.ered.gr