Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Θα "κουρέψουν" τα δάνεια όσων πραγματικά αδυνατούν να τα αποπληρώσουν.



Το «κούρεμα» των «κόκκινων» δανείων και η σημαντική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του υπολοίπου ποσού είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η «απαίτηση» του υπ. Ανάπτυξης από τις τράπεζες, οι οποίες υπό προϋποθέσεις την είδαν θετικά, στα πλαίσια του διαλόγου που έχει ξεκινήσει μεταξύ των δύο πλευρών για την επίλυση του σημαντικού αυτού προβλήματος που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ωστόσο αυτό το σενάριο δεν αφορά σε όλα τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί και που βρίσκονται σε καθυστέρηση ή έχουν «κοκκινίσει», αλλά αποκλειστικά και μόνο εκείνα τα δάνεια που έχουν ληφθεί από δανειολήπτες που πραγματικά αδυνατούν να τα αποπληρώσουν και αυτό αποδεικνύεται τόσο από την περιουσιακή τους κατάσταση(δεν έχουν ακίνητα προς εκποίηση) όσο και από το εισόδημα τους και μάλιστα μετά από αυστηρό έλεγχο.
Η σκέψη που υπάρχει είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα αξιολογεί αυτά τα δεδομένα και οι αποφάσεις να λαμβάνονται άμεσα.
Οι τράπεζες είδαν θετικά αυτό το σενάριο για δύο λόγους. Διότι μεγάλος αριθμός δανειοληπτών που βρίσκονται σε αυτή τη θέση αναμένεται να δικαιωθεί στα δικαστήρια κάνοντας χρήση του ευεργετικού νόμου Κατσέλη, άρα δεν υπάρχει λόγος να καθυστερούν 5 και 6 χρόνια που απαιτείται για να εκδικαστεί μία υπόθεση για να αρχίσουν να αποπληρώνονται και δεύτερον όλα αυτά τα δάνεια που θα κουρευτούν έστω και με χαμηλότερη δόση θα αρχίσουν να «σπρώχνουν» ζεστό χρήμα στα ταμεία των τραπεζών σε μια περίοδο που η κεφαλαιακή επάρκεια τους είναι ιδιαίτερα «εύθραυστη».

Τα υπόλοιπα δάνεια

Για τα υπόλοιπα δάνεια που είναι ενήμερα ή παρατηρείται μικρή καθυστέρηση η σκέψη είναι να περιορισθεί η δόση στο 30% του μηνιαίου εισοδήματος του δανειολήπτη έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται. Αυτό πρακτικά σημαίνει με απλά λόγια επιμήκυνση (αποπληρωμή σε περισσότερα χρόνια έως και 50) αλλά και επιπλέον κόστος για τον δανειολήπτη.
Το παράδειγμα της μείωσης της δόσης στο 30% του εισοδήματος ήδη έχει εφαρμοστεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, χωρίς όμως μεγάλη «επιτυχία», αφού όσοι κατευθύνθηκαν στο ταμείο και ζήτησαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους –επικαλούμενοι τη σχετική απόφαση- συνειδητοποίησαν ότι το μόνο που θα κερδίσουν είναι μια πίστωση χρόνου.
www.fpress.gr