Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Φθηνότερα φέτος τα φοιτητικά σπίτια.



Στο κυνήγι των νέων τους κατοικιών αποδύονται ήδη οι πρωτοετείς φοιτητές, μετά την ανακοίνωση των βάσεων στις αρχές της εβδομάδας και την οριστικοποίηση των σχολών και των πόλεων φοίτησής τους.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι φορείς της αγοράς, φέτος αναμένεται μικρότερος αριθμός φοιτητών που θα εγκατασταθούν σε πόλεις εκτός της περιοχής απ’ όπου κατάγονται, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των ενοικίων έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ενδεικτικά, επισημαίνεται ότι οι τιμές των ενοικίων των κατοικιών είναι έως και 15% χαμηλότερες σε σχέση με το 2011, αν και δεν απουσιάζουν οι ιδιοκτήτες οι οποίοι, επιχειρώντας να επωφεληθούν της υψηλής εποχικής ζήτησης, απαιτούν υψηλότερα ενοίκια σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς. Ακόμα κι έτσι, οι ενδιαφερόμενοι, εκτός από την επίτευξη της καλύτερης δυνατής τιμής, οφείλουν να προσέχουν και μια σειρά από άλλους παράγοντες.
Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Κτηματομεσιτών Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ) τονίζει ότι τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά σε σχέση με τα αντίστοιχα ακίνητα που βρίσκονται εκτός του κέντρου. Αυτό δεν ισχύει στην Αθήνα, όπου οι τιμές των ενοικίων στο κέντρο είναι χαμηλότερες. Οι φοιτητές οφείλουν επίσης να ελέγχουν καλά το ίδιο το σπίτι που τους ενδιαφέρει, ώστε να διαπιστώσουν τυχόν ζημιές και βλάβες και να τις επισημάνουν στον ιδιοκτήτη για να τις διορθώσει. Σημαντική επίσης είναι και η τοποθεσία του ακινήτου, η γειτονιά στην οποία βρίσκεται και τι αυτή προσφέρει από πλευράς καταστημάτων και συγκοινωνίας.
Οι μεσίτες σημειώνουν επίσης ότι στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος. Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό 75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τους αμέσως προηγούμενους 12 μήνες. Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο, όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται. Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή. Προκαταβολή του ενοικίου επιτρέπεται μόνο για τον τρέχοντα μήνα.
www.buildnet.gr