Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ενιαία Βάση Ακίνητης Περιουσίας θα αποτυπώνει την ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Υγείας.



Το μείγμα της ακίνητης περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργείου Υγείας
Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας παρουσίσε σήμερα την Ενιαία Βάση Ακίνητης Περιουσίας "ΕΣΤΙΑ", η οποία θεσμοθετήθηκε με τον πρόσφατο νόμο 3144/2013.

Πρόκειται, όπως ανέφερε και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, για μια σύγχρονη και αξιόπιστη ηλεκτρονική βάση δεδομένων με πολλαπλές δυνατότητες που δημιουργήθηκε από την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε και στην οποία το υπουργείο και όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς - ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ, ΝΠΔΔ Πρόνοιας, - θα καταγράφουν πλήρη και λεπτομερειακά στοιχεία για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους, τόσο για τα ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους όσο και για εκείνα που μισθώνουν.

Σύμφωνα με τον υπουργό η "ΕΣΤΙΑ" δεν αποτελεί μια απλή στατική βάση αποτύπωσης της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου και των φορέων του. Η καινοτομία έγκειται στο ότι αυτή συνιστά ένα δυναμικό πεδίο δεδομένων, μια συνεχώς επικαιροποιούμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα την οποία οι φορείς ενημερώνουν υποχρεωτικά για κάθε μεταβολή που αφορά στην ακίνητη περιουσία τους, αναρτώντας παράλληλα όλα τα σχετικά στοιχεία, όπως προκηρύξεις μισθώσεων/εκμισθώσεων και εργολαβιών, διάφορες ανακοινώσεις, τροποποιητικά έγγραφα, κ.λπ.

Στην βάση της "ΕΣΤΙΑ" θα υπάρχει παράλληλη προβολή όλων των ακινήτων (ιδιόκτητα και μισθωμένα) σε διαδραστικό χάρτη, αλλά και, για πρώτη φορά στη χώρα μας, με στατιστική επεξεργασία για το βαθμό αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, όπως π.χ. το ποσοστό μισθώματος επί της αντικειμενικής αξίας κάθε ακινήτου, η τιμή εκμίσθωσης ή μίσθωσης ανά τ.μ. κάθε ακινήτου, το ποσοστό των συνολικών εσόδων επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας κάθε φορέα κ.λπ.

Σύμφωνα με τον υπουργό με την ηλεκτρονική βάση "ΕΣΤΙΑ" επιδιώκεται καταρχήν η αποτελεσματικότερη οικονομική διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου και των φορέων του, μέσω της ορθολογικής και συντονισμένης παρακολούθησης, της εξοικονόμησης δαπανών, της ευρύτερης δημοσιότητας και προσέλκυσης του ενδιαφέροντος τρίτων, της ενίσχυσης της διαφάνειας. Με αυτό τον τρόπο, εξυπηρετείται αποτελεσματικά ο διττός στόχος του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου, δηλαδή η μεγιστοποίηση των εσόδων από την εκμετάλλευση των ιδιόκτητων ακινήτων και η ελαχιστοποίηση του κόστους ενοικίασης ακινήτων από ιδιώτες. Συνεπώς, θα εκλείψουν και απαράδεκτα φαινόμενα, όπως π.χ. κάποιο ασφαλιστικό ταμείο να μισθώνει κτήριο από ιδιώτη με υπέρογκο μίσθωμα, ενώ υφίσταται γειτονικό, ιδιόκτητο κτήριο άλλου ασφαλιστικού ταμείου που παραμένει ανεκμετάλλευτο.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι η "ΕΣΤΙΑ", αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος αξιοποίησης και αναδιοργάνωσης του χαρτοφυλακίου ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Εργασίας. Πρόγραμμα, που συμπεριλαμβάνει επιπλέον και ένα ευρύ εν εξελίξει σχέδιο συστεγάσεων υπηρεσιών των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου, σε ήδη διαθέσιμους χώρους υφιστάμενων υπηρεσιών, καθώς και μια συγκροτημένη πολιτική επαναδιαπραγμάτευσης ενοικίων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τα στοιχεία της Ενιαίας Ηλεκτρονικής Βάσης Aκίνητης Περιουσίας "ΕΣΤΙΑ" προκύπτει ότι το σύνολο της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) ανέρχεται στα 1,43 δισ. ευρώ.

Το 63% του συνόλου της αντικειμενικής αξίας ανήκει στους τρεις μεγαλύτερους ασφαλιστικούς φορείς (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ).Το ΙΚΑ διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό ιδιόκτητων ακινήτων (202 ακίνητα) που αντιστοιχούν στο 40,1% του συνόλου των ακινήτων των φορέων και η αντικειμενική τους αξία ανέρχεται στο 46,9% του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των ταμείων. Ακολουθεί ο ΟΑΕΕ με 81 ακίνητα και το ΕΤΑΑ με 73 ακίνητα.

Η πλειοψηφία των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους οι ΦΚΑ είναι κτίρια γραφείων, καταστήματα, χώροι στάθμευσης και λοιποί επαγγελματικοί χώροι. (85,06% της συνολικής αντικειμενικής αξίας). Σημαντικό ποσοστό επίσης (9,86%) αφορά σε αγροτεμάχια και οικόπεδα.

Αναλύοντας τα στοιχεία κάθε φορέα διαπιστώνεται πως το πλήθος των κτιρίων ανέρχεται σε 454 και των οικοπέδων σε 50. Η συνολική αντικειμενική αξία των κτιρίων που ανήκουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία ανέρχεται στα 1.288.390.434,39 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία των οικοπέδων στα 140.955.786,76 ευρώ.