Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Τράπεζες: Δρομολογούν κοινά εργαλεία διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων.


Κοινή δράση συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναλάβουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στον τρόπο αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων, σε μια προσπάθεια να... προλάβουν τα αποτελέσματα του νέου διαγνωστικού ελέγχου της BlackRock, και των τεστ κοπώσεως, αλλά και να δημιουργήσουν ανάχωμα για τις προβληματικές χορηγήσεις.

Όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr (Τραπεζική... ένωση για τα "κόκκινα" δάνεια), οι ελληνικές τράπεζες έχουν καθίσει στο ίδιο τραπέζι, αναζητώντας τρόπο «αναχαίτισης» του φαινομένου των μη εξυπηρετούμενων και προβληματικών δανείων. Τόσο στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, όσο και σε στενή μεταξύ τους συνεργασία, οι τέσσερις πιστωτικοί όμιλοι που λειτουργούν υπό τη σκέπη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τώρα έρχονται... ακόμα πιο κοντά, για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα, αφού στάθμισαν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από πιθανή έκρηξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Άλλωστε, στο αναθεωρημένο μνημόνιο υπάρχει δέσμευση για την κατάρτιση ενός ενιαίου στρατηγικού σχεδίου για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Και αυτό ήταν που προωθούσε το ΤΧΣ, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Από τη στιγμή δε, που δεν μπορεί, τουλάχιστον στον ορατό ορίζοντα, να εμποδιστεί η αυξητική τάση των «κόκκινων» δανείων, και οι προβλέψεις για την ύφεση και την ανεργία είναι μάλλον ζοφερές, εκτιμήθηκε πως έπρεπε να κινηθούν αποφασιστικά, κάτι που πριν την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης δεν αποτελούσε βασική προτεραιότητα.

Όπως εξηγούν ανώτερα τραπεζικά στελέχη, το πρώτο βήμα θα αφορά στη συνεργασία των τραπεζών για τον εντοπισμό των πελατών που διαθέτουν προβληματικά δάνεια σε περισσότερες από μία τράπεζα. Στη συνέχεια θα αναζητηθούν τα εργαλεία που θα δίνουν το δικαίωμα στις τράπεζες να προχωρούν στην από κοινού διαχείριση των εν λόγω χορηγήσεων. Και όλα αυτά, με “φόντο” τη νέα διαγνωστική μελέτη της BlackRock και τα stress test, που όπως είχε πρώτο αναφέρει το Capital.gr ("Οι άνδρες με τα μαύρα επιστρέφουν") θα γίνουν συμπληρωματικά, με τη μελέτη του αμερικανικού οίκου να αποτελεί στην ουσία υποσύνολο των stress test.

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, οι τράπεζες στο πλαίσιο του “Troubled AssetReview” (TAR), της επισκόπησης δηλαδή των προβληματικών παγίων, θέλουν να κινηθούν συνολικά, εφαρμόζοντας κοινή πρακτική. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να εμποδίσουν την περαιτέρω διόγκωση του φαινομένου και ταυτόχρονα να εμφανίσουν καλύτερα εικόνα στο νέο έλεγχο της BlackRock.

Έλεγχος σε τρία σημεία

Οι ελληνικές τράπεζες έπρεπε έως τέλος Ιουλίου να έχουν δώσει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία με τα οποία θα διεξαχθεί ο έλεγχος της BlackRock. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ζητήσει και λάβει παράταση δύο εβδομάδων.

Ο έλεγχος θα γίνει σε τρία καίρια σημεία: Το πρώτο αφορά τα χαρτοφυλάκια των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το δεύτερο τους τρόπους με τους οποίους διαχειρίζονται τα “κόκκινα” δάνεια και το τρίτο τις προβληματικές χορηγήσεις των θυγατρικών στο εξωτερικό.

Έτσι, εκτιμάται ότι η BlackRock θα έχει μία όσο το δυνατόν πιο συνολική εικόνα για τα προβληματικά assets, με αποτέλεσμα τα stress test που θα ακολουθήσουν να αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα των τραπεζών και τις “αντοχές” τους σε ακραίες καταστάσεις. Στην ουσία, ο αμερικανικός οίκος θα “τρέξει” τη διαδικασία και τη συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων και η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα διενεργήσει τα τεστ κοπώσεως. Τα αποτελέσματα αναμένονται έως το τέλος του έτους.

Οι τράπεζες πιστεύουν πως δεν θα “ματώσουν” εξαιτίας των νέων stress test. Τουλάχιστον, όχι σε τέτοιο βαθμό που να απαιτηθεί εκ νέου κεφαλαιακή ενίσχυση από τους μετόχους. Αυτό ξεκαθαρίζουν σε κάθε ευκαιρία, αυτό διαβεβαίωσαν και τον πρωθυπουργό στην κατ΄ ιδίαν συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εκτιμούν, εξάλλου, ότι ακόμη και αν το αποτέλεσμα της νέας άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων “δείξει” επιπρόσθετα κεφάλαια, αυτά θα είναι περιορισμένα και σε κάθε περίπτωση θα “αντισταθμίζονται” από τις κινήσεις που θα έχουν γίνει έως το τέλος του έτους.

Η... ψυχραιμία των τραπεζών οφείλεται επίσης στις υψηλές σωρευτικά προβλέψεις που έχουν ήδη σχηματίσει. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις ικανοποιούν ακόμη και το δυσμενές σενάριο που έθεσε ως παραδοχή η BlackRock στην προηγούμενη διαγνωστική μελέτη, άσχετα αν οι τότε παραδοχές αποδείχθηκαν πολύ «αισιόδοξες».

Ακόμα ένας παράγοντας που καθησυχάζει τις τράπεζες είναι το διαθέσιμο “μαξιλάρι” του ΤΧΣ. Το πακέτο των 50 δισ. ευρώ για τις τράπεζες δεν έχει εξαντληθεί, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια πάνω από 8 δισ. ευρώ (ίσως ξεπερνά και τα 10 δισ. ευρώ). Αν αυτό το απόθεμα μείνει “άθικτο”, τότε ο πιστωτικός κλάδος διαθέτει ένα σημαντικό “μαξιλάρι” ασφαλείας, στην περίπτωση που χρειαστούν επιπρόσθετα κεφάλαια.