Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Προσφυγή στο ΣτΕ και για το χαράτσι του 2013.




«Μπλόκο» στο ΕΕΤΑ, το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ που αντικατέστησε το ΕΕΤΗΔΕ, επιχειρεί να βάλει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με προσφυγή που κατέθεσε στο ΣτΕ. Η προσφυγή αναφέρει ότι το νέο χαράτσι, έστω και μειωμένο κατά 15% είναι αντισυνταγματικό και πρέπει να καταργηθεί.

Η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας επισημαίνει στην προσφυγή πως το νέο χαράτσι είναι συνέχεια του προηγουμένου και πως σκοπίμως αλλάζει το όνομά του, έτσι ώστε να αποκτήσει «επίφαση νομιμότητας», ενώ την ίδια στιγμή ουσιαστικά επέρχεται διπλή φορολογία στα ακίνητα.

Όπως αναφέρεται στην προσφυγή, συγχρόνως όμως «προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών ήδη για το 2013 ο έκτακτος φόρος ακινήτων στον οποίο υποτίθεται ότι θα ενσωματωθούν όλοι οι φόροι χωρίς την ύπαρξη αφορολόγητου ορίου, καθιστώντας έτσι σαφές ότι για το 2013 θα ισχύσει διπλή φορολόγηση και επιβάρυνση επί των ακινήτων».

Σε άλλο σημείο της προσφυγής, αναφέρεται ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της καθολικότητας του φόρου και της φορολογικής ικανότητας των πολιτών, που προβλέπουν ότι τα φορολογικά βάρη επιβάλλονται ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη.

Το ΣτΕ θ αποφασίσει σε πιλοτική δίκη που θα γίνει τον Σεπτέμβριο.