Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Αντικειμενικές "φωτιά" σε "λαϊκές" και μεσαίες περιοχές εντός σχεδίου, νησιά και τουριστικές περιοχές.



Τεράστιες αυξομειώσεις στις τιμές των ακινήτων αναμένεται να φέρει ο νέος μηχανισμός αυτόματης προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, με το υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάζει και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε όλη τη χώρα με την ένταξη περιοχών εκτός σχεδίου.

Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τα σχέδια του υπουργείου, αυτό δείχνει μεγάλες αυξήσεις μέχρι και πάνω απο 100% στα ακίνητα σε "λαϊκές" και μεσαίες περιοχές εντός σχεδίου, καθώς και σε κατοικίες και οικόπεδα σε περιοχές της Αττικής, αστικά κέντρα της επαρχίας, τουριστικά και παραθαλάσσια μέρη και κυρίως νησιά.

Σύμφωνα μάλιστα με το Έθνος, η αύξηση των αντικειμενικών αξίων σε "λαϊκές" συνοικίες όπως το Πέραμα, η Νίκαια και το Περιστέρι, θα είναι της τάξεως του 30%-50% με το σκεπτικό είναι ότι η τιμή ζώνης στις περιοχές αυτές είναι πολύ χαμηλότερη, όχι μόνο από την εμπορική τιμή αλλά και από το κόστος οικοδομής.

Αλλες υποψήφιες περιοχές για "φορολογικό σοκ" είναι και οι περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ όπως το Κερατσίνι, ο Κορυδαλλός και η Δραπετσώνα.

Τέλος, όσον αφορά σε οικόπεδα και αγροτεμάχια σε τουριστικές περιοχές και νησιά εκεί η αύξηση μπορεί να ξεπεράσει και το 100% λόγω της ένταξης των ακινήτων στο σύστημα των αντικειμενικών.

Αντίθετα, σε ακριβές περιοχές όπως η Κηφισιά, η Φιλοθέη και η Γλυφάδα, οι τιμές ζώνης θα μειωθούν κατά 20-40% καθώς οι αντικειμενικές αξίες είναι σημαντικές υψηλότερες από τις ισχύουσες εμπορικές.