Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Έξωση για ενοικιαστές καταστημάτων πρίν τη 12ετία!




Αλλαγές στο καθεστώς που διέπει τις επαγγελματικές στέγες ζητάει η τρόικα από το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μπορούν να κάνουν έξωση στον ενοικιαστή πριν τη 12ετία σε περίπτωση που δεν πληρώνει το ενοίκιο για κατάστημα ή γραφείο.

Ζητά σύμφωνα με το «Έθνος» την πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος προστασίας των ενοικιαστών στην εμπορική και επαγγελματική στέγη. Από την πλευρά του το υπουργείο αιφνιδιάστηκε με το αίτημα αυτό, το οποίο ήλθε λίγο μετά τις νέες πιέσεις που ασκήθηκαν για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών.

Σημειώνεται ότι ο νόμος των εμπορικών και επαγγελματικών μισθώσεων ορίζει σήμερα 12ετή ισχύ των συμβάσεων ενοικίασης των καταστημάτων και των γραφείων και στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης θέλει να διώξει τον επιχειρηματία θα πρέπει να του καταβάλει αποζημίωση 24 μηνών. Αν δεν καταγγελθεί το μισθωτήριο, μέσα σε εννέα μήνες μετά το πέρας της 12ετίας, τότε αυτόματα παρατείνεται για άλλα τέσσερα χρόνια, δηλαδή στα 16.

Αυτό που μάλλον δεν έχει καταλάβει η τρόικα είναι πώς δεν υπάρχουν ενοικιαστές, καθώς τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο και οι ιδιοκτήτες παρακαλούν να βρούν κάποιον να τους δίνει ένα ποσό για να καλύψουν τα χαράτσια που τους έχουν επιβληθεί.