Μια περιουσία "εγκλωβισμένη" επί δεκαετίες στα χέρια επιτήδειων...
Οικονομικό σκάνδαλο διαρκείας, που στερεί από τα δημόσια ταμεία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, αποτελεί η απουσία ελέγχου, η αδιαφάνεια, η κακοδιαχείριση και το «μεγάλο φαγοπότι» που λαμβάνει χώρα στα εθνικά κληροδοτήματα και τις σχολάζουσες κληρονομιές.
Το υπουργείο Οικονομικών, με το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει, επιχειρεί να βάλει τάξη στο χάος που επικρατεί στα σχεδόν 11 χιλιάδες κληροδοτήματα των οποίων η αξία υπολογίζεται σε περισσότερα από 10 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα θησαυρό που τις περισσότερες φορές μένει αναξιοποίητος. Σρ σχέση με τις σχολάζουσες κληρονομιές, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε τουλάχιστον 3.000, αξίας 4 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 10.000 κληρονομιές οι οποίες δεν έχουν καν εκκαθαριστεί.
Το ελληνικό δημόσιο βρίσκεται μπροστά σε μια απίστευτη κατάσταση που καλείται να συμμαζέψει με διαρκείς διαχειριστικούς ελέγχους, δημιουργία μητρώου, είσοδο ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών στα εθνικά κληροδοτήματα, αυστηρές ποινές σε διαχειριστές που δεν εμφανίζουν οικονομικά στοιχεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις καλείται να ελέγξει γιατί δεν τηρούνται οι σκοποί για τους οποίους συστήθηκαν τα διάφορα ιδρύματα (ανεγέρσεις σχολείων, νοσοκομείων, γηροκομείων, υποτροφίες κ.λπ.) και ποιοι λυμαίνονται τα λεφτά.
Η "ΗτΣ" αποκαλύπτει ότι υπάρχουν κληροδοτήματα που λειτουργούν με κανόνες «μαφίας» και στα οποία εμπλέκονται δικηγόροι, πολιτικά πρόσωπα, διαχειριστές που κατασπαταλούν περιουσίες, κληρονόμοι που εμφανίζονται από το πουθενά και διεκδικούν τεράστια ποσά.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι προσπάθειες για ελέγχους ή δημοσιεύματα για «μεγάλο φαγοπότι» κατέληξαν στα δικαστήρια με αγωγές-μαμούθ, αλλά και με απειλές, ακόμη και σε υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών που θέλησαν να σπάσουν το απόστημα. Το σημαντικότερο είναι ότι εδώ και δεκαετίες το κράτος δεν μπόρεσε να επιβληθεί και να ελέγξει τις αδιαφανείς διαδικασίες και την κατασπατάληση περιουσιών, οι οποίες είχαν δοθεί για κοινωφελείς σκοπούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και το ΥΠΟΙΚ, που έχει υπό την άμεση διαχείρισή του 87 εθνικά κληροδοτήματα, δεν ξέρει πολλές φορές τί να κάνει. Υπάρχουν περιπτώσεις κληροδοτημάτων που ενώ έχουν τεράστια περιουσία σε ακίνητα, καταθέσεις ή μετοχές, αυτή μένει αναξιοποίητη, την ίδια στιγμή που κάθε χρόνο δίνονται ψίχουλα για τους σκοπούς που έχουν συσταθεί. Για παράδειγμα, υπάρχουν κληροδοτήματα που προσφέρουν πενιχρά ποσά, όπως 400 ευρώ ή 1.000 ευρώ τον χρόνο, ουσιαστικά δεν υφίστανται, κι όμως, το ΥΠΟΙΚ αναγκάζεται να τα διαχειριστεί, χωρίς να μπορεί να κάνει κινήσεις για να αυξήσει τα έσοδά τους.
Θέτει επομένως στο «μικροσκόπιο» το ΥΠΟΙΚ όλες τις σχολάζουσες κληρονομιές και τις κοινωφελείς περιουσίες. Ο νέος νόμος θα επιτρέψει όχι μόνο την καταγραφή σχολαζουσών κληρονομιών και κοινωφελών υπηρεσιών αλλά και την εκκαθάριση αδρανών περιουσιών. Σε κάθε περίπτωση καθιερώνονται πλέον τακτικοί έλεγχοι και για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει συμφωνία-πλαίσιο του Δημοσίου με ελεγκτικά γραφεία που λειτουργούν στη χώρα μας και αποτελούν πιστοποιημένα όργανα λογιστικών ελέγχων. Οι ελεγκτές θα μπορέσουν να σταματήσουν σαράκι δεκαετιών.
Υπολογίζεται ότι η αξία των εθν. Κληροδοτημάτων και των σχολαζουσών κληρονομιών ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ που αναζητά το υπουργείο Οικονομικών. 11 χιλ. κληροδοτήματα και 3.000 σχολάζουσες κληρονομιές θα μπορούσαν με καλύτερη διαχείριση να αποφέρουν ετήσια έσοδα 2 δισ. ευρώ στο κράτος. 87 κληροδοτήματα είναι άμεσης διαχείρισης από το υπουργείο Οικονομικών.
Περισσότερα στο πλήρες άρθρο της Ημερισίας.