Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Οι ιδιοκτήτες συνεχίζουν να πληρώνουν "ληστρικούς" φόρους πάνω σε ανύπαρκτες αξίες ακινήτων.



Από μηδενική βάση επανεξετάζεται ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, που θα εφαρμοστεί από το 2014, με στόχο την είσπραξη περίπου 3,2 δισ. ευρώ, καθώς συγκροτείται επταμελής επιτροπή, χωρίς καμιά εκπροσώπηση των ιδιοκτητών ακινήτων, με αντικείμενο τη δημιουργία νέου πλαισίου και το σχεδιασμό των απαιτούμενων δράσεων για την είσπραξη του φόρου.

Ωστόσο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παννελήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), μεταξύ κυβέρνησης και "τρόικα" συμφωνήθηκε ότι θα παραμείνουν σε ισχύ ο σημερινές (από το 2007) αντικειμενικές αξίες ακινήτων, γεγονός το οποίο αποτελεί πραγματική καταδίκη των περισσοτέρων ιδιοκτητών να συνεχίσουν να πληρώνουν ληστρικούς φόρους πάνω σε ανύπαρκτες αξίες ακινήτων.

Η νέα αυτή επιτροπή θα πρέπει ως τις 15 Σεπτεμβρίου να παραδώσει το πόρισμά της στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα την απόφαση που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης, προκειμένου η κυβέρνηση να είναι σε θέση κατά τις νέες διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν με την τρόικα το Σεπτέμβριο να παρουσιάσει ένα οριστικό και αξιόπιστο σχέδιο εφαρμογής του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

Βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, είναι να αποφύγει την οποιαδήποτε εμπλοκή για το θέμα με τους εκπροσώπους των δανειστών, ειδικά όσον αφορά την απόδοση του μέτρου, προκειμένου να μην υπάρξουν κενά στους δημοσιονομικούς στόχους του 2014, που μπορεί να εγείρουν νέες απαιτήσεις από την τρόικα. Μέχρι τότε, εξάλλου, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν ολοκληρωμένη εικόνα της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων με τη φετινή υποβολή των εντύπων Ε9.

Επισημαίνεται ότι έργο της ανωτέρω 7μελούς επιτροπής, η οποία συγκροτείται με την υπ? αριθμ. Δ6Α/1114155ΕΞ/17.7.2013 απόφαση του κ. Θεοχάρη, είναι:
α) Η δημιουργία πλαισίου πολιτικής για τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
β) Η ανάλυση και η οριστικοποίηση των παραμέτρων του νέου φόρου.
γ) Ο σχεδιασμός δράσεων που είναι αναγκαίες για την εισπραξιμότητα του φόρου αυτού.

Το τελευταίο σχέδιο που επεξεργάστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και παρουσιάστηκε στην τρόικα, προβλέπει πολλές "ταχύτητες" και κριτήρια, χωρίς αφορολόγητο όριο, πληθώρα συντελεστών, αλλά και φόρους που ξεκινούν από 1,8 ευρώ/τ.μ. και φτάνουν μέχρι και τα 30 ευρώ/τ.μ., και ειδικότερα τα εξής:

Ο φόρος για τα αστικά ακίνητα θα ξεκινά από 1,8 ευρώ/τ.μ. και θα φτάνει μέχρι και 30 ευρώ/τ.μ., μέσω 33 κριτηρίων υπολογισμού του ΕΦΑ, που θα προκύπτουν από τα χαρακτηριστικά των ακινήτων, όπως: - η τιμή ζώνης, - ο όροφος ή το αν έχει πρόσοψη, - ο συντελεστής εμπορικότητας, - το αν είναι μισθωμένο, - η απόσταση από τη θάλασσα, - το αν βρίσκεται σε τουριστική περιοχή. Επισημαίνεται ότι αφορολόγητο όριο δεν θα ισχύει ούτε για τα φυσικά ούτε για τα νομικά πρόσωπα, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως π.χ. οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι κ.ά.

Ο φόρος στα αγροτεμάχια των κατ΄ επάγγελμα αγροτών θα διαμορφωθεί ως εξής: - 1 ευρώ/στρέμμα για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά σε μειονεκτικές περιοχές της χώρας. - 2 ευρώ/στρέμμα για τις εκτάσεις που βρίσκονται στα ορεινά. - 3 ευρώ/ στρέμμα για εκτάσεις σε πεδινές περιοχές.

Για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις που δεν ανήκουν σε κατ΄ επάγγελμα αγρότες ο φόρος, τονίζει, θα είναι διπλάσιος σε σχέση με αυτόν που προκύπτει για τις εκτάσεις που ανήκουν σε αγρότες.

Για τα αγροτεμάχια που δεν είναι καλλιεργήσιμα και δεν ανήκουν σε αγρότες ο ΕΦΑ θα κυμαίνεται, με βάση και πάλι συγκεκριμένους συντελεστές υπολογισμού του, από 30, 40 ως και 50 ευρώ/στρέμμα.

Για τα ακίνητα των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η κλίμακα φορολόγησης θα αποτελείται από τέσσερις συντελεστές: 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%.

Η φορολογική μεταχείριση των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) καθώς και αυτών που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία θα είναι ευνοϊκότερη, αφού εξετάζεται η εφαρμογή των χαμηλότερων συντελεστών.

Στόχος, καταλήγει, είναι να εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου 1,7 δισ. ευρώ από κτίσματα και εντός σχεδίου εκτάσεις, 500 εκατ. ευρώ από νομικά πρόσωπα και 800 εκατ. ευρώ από εκτός σχεδίου εκτάσεις.