Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Παγίδες με Ε9, ΔΕΗ και αυθαίρετα.



Τρείς παγίδες με δόλωμα τα ακίνητα στήνει το υπουργείο Οικονομικών. Η πρώτη αφορά στην επιφάνεια των κατοικιών με βάση την οποία υπολογίζεται το τεκμήριο διαβίωσης όπου θα πρέπει να δηλωθούν και τα τετραγωνικά μέτρα των ημιυπαίθριων χώρων που τακτοποιήθηκαν αλλά όχι η επιφάνεια των αυθαιρέτων που νομιμοποιούνται με τις νέες ρυθμίσεις. Αυτό θα γίνει στη φορολογική δήλωση του 2014.
Η δεύτερη , αφορά στα αυθαίρετα που νομομοποιήθηκαν καθώς η αναγραφή των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων των αυθαίρετων κτισμάτων και χώρων στο Ε9 αποτελεί φορολογική παγίδα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αφού θα πρέπει να δηλώσουν οι φορολογούμενοι στο έντυπο Ε9. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι επιφάνειες αυθαίρετων κατασκευών καθώς και οι επιφάνειες που άλλαξαν χρήσεις, εφόσον εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις του νόμου 4014/2011, πρέπει να δηλώνονται στην πραγματική τους κατάσταση στα έντυπα Ε9 των ετών που έπονται της νομιμοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ιδιοκτήτης που νομιμοποίησε τέτοιες επιφάνειες θα πρέπει το αμέσως επόμενο έτος να υποβάλει Ε9 δηλώνοντας την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, δηλαδή το σύνολο της επιφάνειας του κτίσματος το οποίο εντάχθηκε στη ρύθμιση του ν. 4014/2011, και όχι τα στοιχεία που αναγράφει το συμβόλαιο. Η υποχρέωση αυτή έχει ως συνέπεια, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις να αυξηθούν σημαντικά οι επιφάνειες των κτισμάτων που θα λαμβάνονται υπόψη για να υπολογίζονται ο ενιαίος φόρος ακινήτων, οι φόροι μεταβιβάσεων, δωρεών, γονικών παροχών και τα τεκμήρια διαβίωσης. Συνεπώς, οι φορολογούμενοι που νομιμοποίησαν αυθαίρετες κατασκευές ή άλλες παρεμβάσεις σε κατοικίες και άλλα κτίσματα που κατέχουν θα φορολογούνται πλέον για περισσότερα τετραγωνικά μέτρα και θα πληρώνουν υψηλότερους φόρους.

Τέλος, για πρώτη φορά θα πρέπει να αναγραφεί ο αριθμός παροχής της ΔΕΗ για όλες τις κατοικίες με στόχο η εφορία να προχωρήσει σε διασταυρώσεις στοιχείων για το ειδικό τέλος των ακινήτων. O αριθμός παροχής ρεύματος όλων των κατοικιών (κύριες ή δευτερεύουσες), είτε είναι ιδιοκατοικούμενες, είτε μισθωμένες, είτε δωρεάν παραχωρούμενες, συμπληρώνεται υποχρεωτικά στους κωδικούς 204-205-206 του πίνακα 5. Η υποχρεωτική συμπλήρωση κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να γίνουν στη συνέχεια διασταυρώσεις και να διαπιστωθεί εάν ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν... ξεφύγει από το έκτακτο τέλος ή άλλους φόρους επί των ακινήτων. Ο αριθμός παροχής ρεύματος αναγράφεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που αποστέλλονται στους ιδιοκτήτες ακινήτων από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας ή πάνω στον μετρητή κατανάλωσης. Στη φορολογική δήλωση αναγράφονται τα εννέα πρώτα ψηφία χωρίς κενά. Εάν στο ακίνητο δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης για να ηλεκτροδοτείται, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό 999999999. Σε περίπτωση κατά την οποία το ακίνητο δεν ηλεκτροδοτείται έπειτα από αίτηση διακοπής που έχει κατατεθεί στη ΔΕΗ, ο αριθμός παροχής μπορεί να βρεθεί σε παλαιότερους λογαριασμούς.