Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Στις ελληνικές καλένδες ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων;




Ολημερίς τον χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν ο Ενιαίος Φόρος στα ακίνητα που υποτίθεται ότι θα ξεκινήσει να ισχύει από τις αρχές του 2014. Μόλις πριν μερικές εβδομάδες είχαν ανακοινώσει ότι τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμοι να... ανακοινώσουν το σχέδιο για το μόνιμο χαράτσι στην ακίνητη περιουσία.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο καθίσταται αδύνατο γι' αυτό και το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες τη συγκρότηση μιας επιτροπής η οποία θα εξετάσει από το μηδέν το νέο φόρο, καθώς η πρόταση Στουρνάρα για φορολόγηση με το τετραγωνικό μέτρο και με 33 συντελεστές που θα ξεκινούν από τα 2 ευρώ/τ.μ. φαίνεται ότι δεν πήρε το πράσινο φως από την τρόικα.

Κι έτσι, 1,5 χρόνο μετά την πρόταση δημοσιοποίηση της πρόθεσης για την θεσμοθέτηση μόνιμου φόρου στα ακίνητα, ξεκινάμε πάλι από την αρχή. Και όσο υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα τόσο γίνεται πιο πιθανό το σενάριο για συνέχιση του έκτακτου χαρατσιού που για φέτος είναι 15% φθηνότερο και πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ.

Ισως το ΕΕΤΑ να ισχύσει και του χρόνου αλλά την είσπραξη των 3,2 δις ευρώ να αναλάβουν οι δήμοι και με τα χρήματα αυτά να επιχορηγηθούν.

Η τρόικα αμφισβήτησε κυρίως τη δυνατότητα των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών να επιτύχουν την έγκαιρη είσπραξη του νέου ενιαίου φόρου εντός του 2014, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, για να διασφαλιστούν τα προβλεπόμενα έσοδα, θα προτιμούσαν να συνεχιστεί και το επόμενο έτος η... «επιτυχημένη» γι' αυτούς διαδικασία επιβολής φόρου μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αλλα και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τελικά θα συνεχιστεί το χαράτσι το οποίο έχει «επιτυχία» πάνω από 80% στην είσπραξή του.

Σύμφωνα με την απόφαση, το έργο της ομάδας εργασίας θα είναι:

1. Η δημιουργία πλαισίου πολιτικής για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.

2. Η ανάλυση και οριστικοποίηση των παραμέτρων του νέου φόρου.

3. Ο σχεδιασμός δράσεων που είναι αναγκαίες για την εισπραξιμότητα του φόρου αυτού.

Η ομάδα εργασίας θα πρέπει να έχει έτοιμες τις διατάξεις για τον ενιαίο φόρο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2013. Αν μέχρι τότε δεν καταστεί δυνατό να διαμορφωθεί ένα σχέδιο για την επιβολή του νέου φόρου από την 1η Ιανουαρίου 2014 το οποίο θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα, τότε είναι πιθανόν να παραταθεί η επιβολή του «χαρατσιού» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και για το επόμενο έτος.