Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Αναπροσαρμογή αντικειμενικών; Από το 2016 και βλέπουμε.




Αντιμέτωποι με έναν εφιάλτη βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Ενώ μέχρι πριν από ένα - δύο χρόνια ικέτευαν το οικονομικό επιτελείο να μην προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, σήμερα βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να εγκλωβιστούν για άλλα τρία χρόνια σε αντικειμενικές που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα της αγοράς.

Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο που αποφάσισαν πρόσφατα τρόικα και κυβέρνηση, οι αντικειμενικές αξίες παίρνουν αναβολή προκειμένου να εξισωθούν με τις εμπορικές για το 2016.

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει πως η Κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει πλήρως σε βάθος χρόνου τις αντικειμενικές τιμές ακινήτων με τις τιμές της αγοράς.

Για το σκοπό αυτό, θα αναπτύξει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2013 μεσοπρόθεσμο σχέδιο μεταρρύθμισης που θα περιγράφει τις ενέργειες που απαιτούνται.

Ακολούθως τον Ιανουάριο του 2015 θα προσαρμόσει τις τιμές ζώνης ώστε να αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά ακινήτων και θα αλλάξει το αντικείμενο του φόρου.

Στο τελικό στάδιο τον Ιανουάριο του 2016 η Κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει πλήρως τις αντικειμενικές τιμές με τις εμπορικές αξίες.

O υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή αναφέρθηκε στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων και αποκάλυψε ότι εντός των ημερών αναμένεται το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που θα καθιερώνει έναν μόνιμο τρόπο αναπροσαρμογής των τιμών.

Η συμφωνία αυτή ουσιαστικά αναβάλει για άλλη μια φορά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών την οποία περίμεναν οι ιδιοκτήτες, όχι γιατί αυτές θα αυξάνονταν αλλά γιατί έπρεπε να υπάρξουν γενναίες μειώσεις. Ετσι, για την επόμενη τριετία θα συνεχιστεί η σημερινή τραγική κατάσταση σε πολλές περιοχές, όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι ακόμη και... διπλάσιες από τις εμπορικές.

Ετσι, οι ιδιοκτήτες θα συνεχίσουν να πληρώνουν δημοτικά τέλη, άλλους φόρους και επιβαρύνσεις, και φυσικά τον Ενιαίο Φόρο από το 2014, που όμως θα υπολογίζονται σε αντικειμενικές αξίες άλλων εποχών.

Οι μόνοι που τη γλιτώνουν είναι οι ιδιοκτήτες σε περιοχές με αντικειμενικές χαμηλότερες από τις εμπορικές, όμως, πολύ σύντομα θα υπάρξει κι εκεί αντιστροφή της τάσης, εξαιτίας της κρίσης στην κτηματαγορά. Κι ενώ οι ιδιοκτήτες ζητούσαν μαζικές μειώσεις στις τιμές ζώνης καθώς και μειώσεις στους συντελεστές παλαιότητας και εμπορικότητας, τώρα θα πρέπει να περιμένουν για άλλα τρία χρόνια.