Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΗΠΑ: Μπορούν οι κατασκευαστικές να διδάξουν την ιστορία των στεγαστικών;




Του Kyle Stock

Τι διαφορά μπορεί να κάνει μια ποσοστιαία μονάδα; Μια μικρή αύξηση στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ –ο μέσος όρος για το στεγαστικό σταθερού επιτοκίου διάρκειας 30 ετών ενιχύθηκε από περίπου 3,3% το Μάιο στο 4,3% την προηγούμενη εβδομάδα- τρομάζει τους επίδοξους αγοραστές κατοικίας και περιπλέκει τις προβλέψεις για τους κατασκευαστές. Προς μεγάλη αγωνία αυτών των κατασκευαστών, οι νεότεροι καταναλωτές δείχνουν αποσβολωμένοι από τα συγκλονιστικά χαμηλά επιτόκια των τελευταίων ετών, χωρίς να δίνουν καμία σημασία στα ιστορικά πρότυπα στεγαστικών δανείων.

Οι επιφυλακτικοί αγοραστές ανησυχούν περισσότερο για τα αυξανόμενα επιτόκια παρά για τις αυξανόμενες τιμές των σπιτιών, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που βασίστηκε στα στοιχεία για το real-estate της εταιρείας Trulia (TRLA). Περίπου το 41% των ερωτηθέντων επικαλέστηκαν τα επιτόκια ως τη μεγαλύτερη ανησυχία τους, σε σύγκριση με 37% που εστίασε στις τιμές. «Το περιμέναμε πως θα τους απασχολούσε. Απλά δεν είχαμε συνειδητοποιήσει το πόσο πολύ», λέει η εκπρόσωπος της Trulia Daisy Kong. «Τα χαμηλά επιτόκια ήταν το ένα πράγμα στο οποίο ο κόσμο μπορουσε να βασίζεται για λίγο».

Και ο φόβος για τη χρηματοδότηση δεν γίνεται αισθητός μόνο μέσα από τις μελέτες -οι ανησυχίες αυτές ήταν εμφανέστατες στα πιο πρόσφατα reports μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών των ΗΠΑ. Η D.R. Horton (DHI) είδε την προηγούμενη εβδομάδα τις νέες παραγγελίες για κατιοκίες να αυξάνονται κατά μόλις 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, λιγότερες από το ήμισυ του αριθμού που αναμενόταν, ενώ η PulteGroup (PHM) είδε τις παραγγελίες της να υποχωρούν κατά 12%. «Πολλοί αγοραστές στηρίζονταν στο να πετύχουν τα χαμηλά των τιμών κατοικιών και τα χαμηλά των επιτοκίων», δήλωσε ο CEO της D.R. Horton, Donald Tomnitz σε τηλεδιάσκεψη.

Στελέχη του κλάδου έχουν προσπαθήσει να υποβαθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις κατά την παρουσίαση των κερδών τους, υποστηρίζοντας ότι πολλά άλλα πράγματα είναι χειρότερα από ό,τι η αύξηση των επιτοκίων. Η έλλειψη της προσφοράς, είναι ένα από αυτά. Μια ταλαιπωρημένη οικονομία, για μια άλλη. «Ως κλάδος», λέει ο CEO της PulteGroup, Richard Dugas, «μπορούμε να πουλήσουμε περισσότερα σπίτια, αν περισσότεροι άνθρωποι έχουν θέσεις εργασίας, ακόμη και με αρκετά υψηλότερα επιτόκια».

Οι επενδυτές δεν έχουν καθησυχαστεί, βυθίζοντας τις μετοχές και των δύο κατασκευαστικών. Οι αναλυτές της Barclays υποβάθμισαν μέσα σε μια ημέρα τη σύσταση τους για επτά εταιρίες του κλάδου. «Τα επιτόκια θα έχουν μια πιο σημαντική επίδραση στα θεμελιώδη των κατασκευαστικών ό, τι πιστεύαμε αρχικα», εξηγούσαν.

Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι κατασκευαστές σπιτιών; Μπορούν να δοκιμάσουν να κάνουν στους δυνητικούς πελάτες τους ένα μάθημα ιστορίας. Οι αγοραστές πρώτης κατοικίας είναι πολύ πιο πιθανό να αντιδράσουν στα επιτοκια και αυτοί οι πρωτάρηδες έχουν μάλλον μικρή ιδέα για το πόσο απότομα μπορούν να ανέβουν τα επιτόκια. Όταν τα στεγαστικά δάνεια φλέρταραν με το 20% στις αρχές του 1980, αυτοί οι τύποι έβλεπαν He-Man και έπαιζαν με Λαχανόπαιδα.

Συνολικά ο κλάδος θα πρέπει να εκμεταλλευτεί κάθε ιδιότροπο παππού που ξεκινά κάθε φράση του λέγοντας «στην εποχή μου», στέλνοντας ένα μήνυμα που στην πραγματικότητα αποδεικνύεται αποτελεσματικό με όσους από τη γενιά της χιλιετίας βρίσκονται στην αγορά, αναζητώντας σπίτι. Αν γίνει σωστά, το να χρηματοδοτείς τα 5 σεντς για κάθε ένα δολάρια θα φαίνεται πολύ φθηνό.