Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ερχεται άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για τα σπίτια.




Επενέφερε το θέμα της άρσης των πλειστηριασμών με δηλώσεις του στο Mega ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Θανάσης Σκορδάς. Το σύστημα που εξετάζεται είανι η σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, κατεβάζοντας το όριο της αντικειμενικής αξίας των 200.000 ευρώ κάτω από το οποίο απαγορεύεται σήμερα στις τράπεζες να βγάλουν στο σφυρί τα ακίνητα.

Το μέτρο, αν τελικά υιοθετηθεί θα εφαρμοστεί από την 1 Ιανουαρίου 2014 και η προστασία για τους δανειολήπτες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια θα καλύπτει μικρότερης αντικειμενικής αξίας ακίνητα, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει αποφασιστεί από ποιο όριο και κάτω.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σκορδάς προανήγγειλε πως θα υπάρξουν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, όπου κυρίαρχο ρόλο θα έχουν το αν για παράδειγμα ο δανειολήπτης είναι άνεργος ή πολύτεκνος, καθώς επίσης για πόσα χρόνια το συγκεκριμένο ακίνητο προστατεύεται από πλειστηριασμό (σ.σ. το μέτρο ισχύει από το 2008 και ανανεώνεται κάθε χρόνο).

Αλλα κριτήρια μπορεί να είναι το ύψος του δανείου βάσει του οποίου αγοράσθηκε το ακίνητο, το ύψος των ανεξόφλητων οφειλών του δανειολήπτη προς την τράπεζα, τα εισοδήματά του κ.ά. Διαφορετική, για παράδειγμα, αντιμετώπιση θα έχει κάποιος με ακίνητο αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ, που προστατεύεται από πλειστηριασμό από το 2008 μέχρι σήμερα, και διαφορετική κάποιος με ακίνητο αξίας μόλις 60.000 ευρώ που μπήκε σε καθεστώς προστασίας το 2013. Προς την κατεύθυνση άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πιέζει επιτακτικά και η τρόικα που, ενώ συναίνεσε στην επέκταση της απαγόρευσης και για το 2013, εκτιμάται ότι θα επιμείνει στην άρση της, έστω και μερική, από το 2014 και μετά.
Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να περιορίσουν τις αντιδράσεις, διευκρίνιζαν χθες ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία τελική απόφαση και ότι η κυβέρνηση θα καλέσει τους φορείς να υποβάλουν τις προτάσεις τους, ανάλογα με τις οποίες θα αποφασισθούν και τα κριτήρια.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση της κυβέρνησης για μερική άρση του καθεστώτος προστασίας των πλειστηριασμών θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη. Το δε κλειδί είναι το ποσό της αντικειμενικής αξίας πάνω από το οποίο θα επιτρέπεται στις τράπεζες να προχωρούν σε πλειστηριασμό.

Οπως είχε γράψει η imerisia.gr "Η τρόικα και η εξετάζουν μεταξύ άλλων, τη λύση σταδιακής μείωσης του ύψους του δανείου για το οποίο σήμερα ισχύει η απαγόρευση των πλειστηριασμών όταν το στεγαστικό δάνειο δεν εξυπηρετείται και το χρέος δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Έτσι, εξετάζεται η περίπτωση να μειώνεται ανά εξάμηνο ή έτος κατά 50.000 ευρώ, το πλαφόν που έχει τεθεί σήμερα στα 200.000 ευρώ για την απαγόρευση πλειστηριασμού ενός δανείου που δεν εξυπηρετείται.

Για παράδειγμα, με νέα απόφαση θα καθοριστεί ότι από την 1 Ιανουαρίου 2014 έως τις 30 Ιουνίου 2014 θα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί κατοικιών για δάνεια ύψους έως και 150.000 ευρώ, από 1 Ιουλίου 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2014 να απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί κατοικιών για δάνεια ύψους έως και 100.000 ευρώ κ.ο.κ.

Με αυτήν την μέθοδο, η πλήρης άρση της απαγόρευσης θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο έτη. Σύμφωνα με το σενάριο που εξετάζεται αυτός ο τρόπος, θα προστατεύσει και την αγορά ακινήτων από την πλήρη κατάρρευση που θα υποστεί σε περίπτωση μαζικών πλειστηριασμών από τις τράπεζες, ενώ παράλληλα δε θα φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες για τους οποίους ενδεχομένως να απαιτηθεί νέα ρύθμιση.

Εξαιρέσεις
Από το μέτρο αυτό, θα εξαιρεθούν οι δανειολήπτες που περιλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες, όπως για παράδειγμα είναι οι άνεργοι. Ένα άλλο σενάριο που συζητείται, αφορά τη θέσπιση χρονικής απόστασης μεταξύ της κοινοποίησης της απόφασης διαταγής πληρωμής, έως τον πλειστηριασμό. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται ικανός χρόνος στον οφειλέτη για να διασώσει τη στέγη του, ρυθμίζοντας το δάνειό του, εφόσον αλλάξει κάτι προς τη θετική κατεύθυνση στα οικονομικά του νοικοκυριού του.