Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ - Νέο σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων από μηδενική βάση.



Tο σχέδιο για την επιβολή και την είσπραξη του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, επανεξετάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών μετά τις επιφυλάξεις της τρόικας η οποία φαίνεται να μην έχει πειστεί ότι ο νέος φόρος μπορεί να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Υστερα από ενάμιση χρόνο αλλεπάλληλων συζητήσεων, διαβουλεύσεων και συνεδριάσεων της διακομματικής επιτροπής ο σχεδιασμός του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων φαίνεται πως ξαναγυρνά στο... μηδέν. Η τρόικα δεν έμεινε πλήρως ικανοποιημένη από το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αντικατάσταση από το 2014 του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας με έναν νέο ενιαίο φόρο που θα υπολογίζεται βάσει τετραγωνικών μέτρων για κάθε κτίσμα και εντός σχεδίου οικόπεδο ή βάσει στρεμμάτων για κάθε αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου. Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου ο φόρος θα ξεκινά από 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και θα φθάνει μέχρι και τα 29 ευρώ/τ.μ. για τις κατοικίες, τα λοιπά κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα.

Ο φόρος θα κλιμακώνεται σε υψηλότερα επίπεδα ανάλογα την τιμή ζώνης, την επιφάνεια και την παλαιότητα του ακινήτου. Για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης ο φόρος θα κυμαίνεται από 1 έως 3 ευρώ ανά στρέμμα για τις εκτάσεις που εκμεταλλεύονται οι κατ' επάγγελμα αγρότες, ενώ για τους υπόλοιπους το ποσά επιβάρυνσης θα είναι διπλάσια. Η τρόικα αμφισβήτησε κυρίως τη δυνατότητα των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών να επιτύχουν την έγκαιρη είσπραξη του νέου ενιαίου φόρου εντός του 2014, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, για να διασφαλιστούν τα προβλεπόμενα έσοδα ύψους 2,7 δισ., θα προτιμούσαν να συνεχιστεί και το επόμενο έτος η... «επιτυχημένη» γι' αυτούς διαδικασία επιβολής φόρου μέσω της ΔΕΗ. Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να επανεξετάσει το σχέδιο για την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων και με χθεσινή υπουργική απόφαση συστήνεται μια νέα ομάδα εργασίας.Το έργο της ομάδας εργασίας θα είναι:

1. Η δημιουργία πλαισίου πολιτικής για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.

2. Η ανάλυση και οριστικοποίηση των παραμέτρων του νέου φόρου.

3. Ο σχεδιασμός δράσεων που είναι αναγκαίες για την εισπραξιμότητα του φόρου αυτού.

Η ομάδα εργασίας θα πρέπει να έχει έτοιμες τις διατάξεις για τον ενιαίο φόρο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2013. Αν μέχρι τότε δεν καταστεί δυνατό να διαμορφωθεί ένα σχέδιο για την επιβολή του νέου φόρου από την 1η Ιανουαρίου 2014 το οποίο θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα, τότε είναι πιθανόν να παραταθεί η επιβολή του «χαρατσιού» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και για το επόμενο έτος. Εν τω μεταξύ, με μια νέα απόφαση του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη επέρχονται τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις για την απαλλαγή ορισμένων κατηγοριών ακινήτων και φορολογουμένων από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων του 2013.

Ειδικότερα, για την απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών, για τους οποίους δεν υπάρχει καταχώριση στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), ενώ η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αφορά ηλεκτροδότηση κοινόχρηστου χώρου, απαιτείται βεβαίωση του οικείου δήμου στην οποία θα αναγράφεται ότι η παροχή αυτή αφορά κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας που απαλλάσσονται από το ΤΑΠ, συνοδευόμενη από φωτοαντίγραφο της πράξης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας.