Ειλημμένη απόφαση είναι για την κυβέρνηση η άρση της αναστολής των πλειστηριασμών α΄ κατοικίας από τον Ιανουάριο του 2014, οπότε και λήγει η ισχύς της σχετικής διάταξης. Σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο, τα πράγματα δεν μοιάζουν τόσο απλά. Και αυτό φαίνεται να το γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση. Διότι η ακίνητη περιουσία, όπως και οι τραπεζικές καταθέσεις, αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για τους περισσότερους Έλληνες...
Ο κύβος ερρίφθη
Την ίδια στιγμή, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν το συγκεκριμένο μέτρο θα συνέβαλλε στη βελτίωση των συνθηκών στο εγχώριο real estate. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της κτηματαγοράς, ο εξορθολογισμός και η σταθεροποίηση του φορολογικού καθεστώτος αποτελούν προαπαιτούμενα για να φανούν στην αγορά ενδεχόμενες θετικές συνέπειες από την απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Και αυτό, διότι σήμερα ήδη στην αγορά πωλούνται φθηνά σπίτια για τα οποία το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι ανύπαρκτο.
Οι φόβοι από μια κοινωνική αναταραχή που μπορεί να προκαλέσει το μέτρο είναι έντονοι και τα κυβερνητικά στελέχη έχουν πλήρη επίγνωση, έχοντας στο μυαλό τους και ανάλογα παραδείγματα από την Ισπανία. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, είναι εξαιρετικά ισχυρές οι πιέσεις που δέχονται τόσο από την τρόικα όσο και από παράγοντες της αγοράς, με αποτέλεσμα να επιχειρούν ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί, καθώς τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι η αγορά περιμένει το μέτρο για να τονωθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, αλλά αποφασίστηκε –για λόγους τακτικής– η απάλειψή του από το κείμενο των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της δόσης και η έναρξη της σχετικής συζήτησης το φθινόπωρο, κατά τον νέο γύρο αξιολόγησης από τους δανειστές.
Το αρμόδιο υπουργείο (Ανάπτυξης) δηλώνει έτοιμο να συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Και διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξει μέριμνα για όσους έχουν αντικειμενική αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Το πρώτο βήμα, άλλωστε, έγινε –όπως λένε στελέχη του υπουργείου– με τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, οι οποίες εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα η κυβέρνηση.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το επικρατέστερο σενάριο –εκτός και αν υπάρξουν εκπλήξεις– είναι η σταδιακή άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών, με βάση την αντικειμενική αξία των ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα εφαρμοστεί ως οριζόντιο μέτρο.