Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Επανεκκίνηση του Εξοικονομώ κατ' Οίκον.




Βγαίνει από το συρτάρι το Εξοικονομώ κατ' Οίκον μετά την ανάληψη της ηγεσίας του υπουργείου από τον εμπνευστή και θερμό υποστηρικτή του Γιάννη Μανιάτη.

Την εκταμίευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ προς δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας επιβεβαίωσε και ο υπουργός ανάπτυξης ο οποίος έθεσε ως «άτυπο» ελεγκτή χορηγήσεων δανείων την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

«Σε σχέση με τα γραφειοκρατικά προβλήματα, κατά βάση αναφερόμαστε τώρα τουλάχιστον, σε ένα πρόγραμμα που εξακολουθεί να παραμένει γραφειοκρατικό και που είναι το «εξοικονομώ κατ' οίκον» οι τράπεζες εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια για απλουστεύσεις», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός δέχθηκε ότι είναι δεσμευμένο €1,5 περίπου δισ. τα οποία μέσω προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ ή μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μπορεί να κατευθυνθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε με τις τράπεζες ότι το μεγαλύτερο κομμάτι απ' αυτά τα δεσμευμένα κονδύλια θα πρέπει να έχει απορροφηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η έκθεση Oliver Wyman, που έγινε ενόψει και της δημιουργίας του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, δείχνει πως αυτή τη στιγμή το κενό χρηματοδότησης είναι €15 με €18 δισ. όταν ο στόχος απορρόφησης από το ΕΣΠΑ, που δέχθηκε η τρόικα, είναι €4 δισ. ετησίως.