Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Δημιουργείται Τράπεζα Πληροφοριών και Αξιών Ακινήτων.




Εντός του φθινοπώρου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθεί η δημιουργία της Τράπεζας Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων η οποία θα πρέπει την επόμενη τριετία να συλλέξει όλα τα στοιχεία που προβλέπονται ώστε το 2016 να υπάρξει εξομοίωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές.

Η τρόικα αποδέχθηκε το αίτημα για μη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τώρα, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε βασικό όρο του Μνημονίου που είχε υπογραφεί πριν μερικούς μήνες.

Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να μην κάνει αναπροσαρμογή η οποία θα οδηγούσε σε αυξήσεις ακόμη και πάνω από 50% σε λαϊκές περιοχές, αλλά και μειώσεις σε ακριβά προάστια.

Ωστόσο, το πάγωμα των αξιών προκαλεί ταραχή στους ιδιοκτήτες κυρίως επαγγελματικών ακινήτων και κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία έχουν απαξιωθεί πλήρως. Πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται στα αζήτητα, αλλά οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν φόρους πάνω σε αντικειμενικές που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης με μειώσεις σε συντελεστές εμπορικότητας σε δρόμους οι οποίοι έχουν χάσει κάθε αξία. Αποτελεί άλλωστε διαρκές αίτημα των ιδιοκτητών για μειώσεις στις τιμές εφορίας καθώς σε άλλη περίπτωση τονίζουν ότι θα αρχίσουν να εκχωρούν τα ακίνητα υπέρ του δημοσίου για χρέη από φόρους.