Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Ακίνητα: φόρος για πάντα και για τα πάντα.







Μέχρι τώρα είχαμε το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ. Από εδώ και πέρα αρχής γενομένης από το 2014 και εφ' όρου ζωής, από ότι φαίνεται, θα πληρώνουμε φόρο για ότι ακίνητο έχουμε.

Όποιος είναι ιδιοκτήτης κατοικίας, γραφείου, καταστήματος, οικοπέδου ή ακόμα και αγροτεμαχίου, θα πληρώνει φόρο βάσει μιας νέας διευρυμένης φορολογικής κλίμακας με 33 ξεχωριστούς συντελεστές, οι οποίοι θα διαφοροποιούνται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής.

Με το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει το χαράτσι (ΕΕΤΑ) και το φόρο ακίνητης περιουσίας, μάλλον όσοι παλαιότερα, έλεγαν πως η επένδυση στη γη παραμένει σταθερή αξία, θα πρέπει να αναθεωρήσουν ή έχουν ήδη αναθεωρήσει από καιρό.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν παρουσιαστεί κατά την τελευταία σύσκεψη, της τότε ακόμα τρικοματικής επιτροπής για το φόρο ακινήτων, η καθιέρωση του ενιαίου φόρου ακινήτων σε συνδυασμό με την κατάργηση του χαρατσιού και του ΦΑΠ θα οδηγήσει σε μικρή ελάφρυσνη του ετήσιου φόρου για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως και 2.000 ευρώ ανά τ.μ. και σε επιβάρυνση για όσα βρίσκονται σε περιοχές που είναι ακριβότερες. Αλλά σε κάθε περίπτωση, όλα θα φορολογούνται και όπως και να έχει ο νέος φόρος ακίνήτων θα πρέπει να αποφέρει στο δημόσιο το ποσό των 2,6 δισ. ευρώ και όλα αυτά που την ίδια ώρα στην Ελλάδα καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. . Συγκεκριμένα στην Ελλάδα η ανεργία άγγιξε το 26,8% τον Μάρτιο ενώ μόνο η Ισπανία είχε οριακά υψηλότερο ποσοστό ανεργίας κατά 0,1%).

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που σε πρόσφατη κοινή συνέντευξη Τύπου από τους παράγοντες της Ιδιοκτησίας & της Κτηματαγοράς, Δικηγόρους & Συμβολαιογράφους αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι "κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας υιοθετήθηκε σειρά μέτρων που ήταν κυριολεκτικά καταστρεπτικά για την ιδιωτική ακίνητη περιουσία. Δεκαπλασιάστηκε το φορολογικό της βάρος, ενώ τα μισθωτικά εισοδήματά της εκμηδενίστηκαν. Οι φόροι "κατεδάφισαν" την αγοραστική της αξία ενώ ποινικοποιήθηκε βαρύτατα η αδυναμία εξόφλησής τους. Έτσι έπαψε να λειτουργεί κτηματαγορά στη χώρα μας, η οικοδομή απονεκρώθηκε, με ολέθρια αποτελέσματα για την απασχόληση και την οικονομία, και η ακίνητη περιουσία, το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού, τελικά μεταβλήθηκε από δικαίωμα, κυριολεκτικά σε βάρος..."

Ποιός μπορούσε να φανταστεί πριν από μερικά χρόνια ότι θα έπρεπε ουσιαστικά να πληρώνουμε κάτι σαν "ενοίκιο" για το σπίτι μας ή την περιουσία μας; Γιατί κάτι τέτοιο δεν θα είναι ο "μόνιμος" φόρος για τα ακίνητα; ΄Ενα μόνιμο "ενοίκιο"-φόρος που θα πρέπει να αποδίδουν οι ιδιοκτήτες στα δημόσια ταμεία
.