Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Ξεκίνησε η νέα ηλεκτρονική τακτοποίηση αυθαιρέτων


Εκκληση στους πολίτες που έχουν αυθαίρετο κτίσμα ή κάποια αυθαιρεσία σε νόμιμο κτίσμα να το δηλώσουν σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση, απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) Σταύρος Καλαφάτης. Η δήλωση αυτή του αυθαίρετου κτίσματος, επισημαίνει ο κ. Καλαφάτης, είναι απαραίτητη προκειμένου χωρίς πρόβλημα μελλοντικά να μπορεί να μεταβιβαστεί και να αξιοποιηθεί. Η σχετική υπουργική απόφαση, που υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή 30 Αυγούστου ο κ. Καλαφάτης, προβλέπει την έναρξη της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος του νόμου 4178/2013 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Αυτή η πρώτη απόφαση, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, είναι απαραίτητη για την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος που ξεκινά από σήμερα Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013.

Ειδικότερα, η απόφαση του υπουργείου περιλαμβάνει ρυθμίσεις για:

-την ανάθεση του πληροφοριακού συστήματος στο TEE.
-τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για την περαίωση της διαδικασίας.
-τις προθεσμίες πληρωμών, εκπτώσεων και προσαυξήσεων.
-τη διεκπεραίωση των υπαγωγών που έχουν πραγματοποιηθεί με προγενέστερες του νόμου 4178/2013 διατάξεις.
-τη χορήγηση στοιχείων σε τρίτους και τη δυνατότητα πρόσβασης (αποκλειστικά) σε στοιχεία του συστήματος από συγκεκριμένες δημόσιες αρχές και λειτουργούς.

«Με το νέο νόμο για τα αυθαίρετα έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό για λυθεί επιτέλους το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης» τόνισε ο κ. Καλαφάτης σημειώνοντας: «Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τους πολίτες να δηλώσουν το αυθαίρετό τους. Όσοι σπεύσουν να το δηλώσουν, θα ωφεληθούν από πολλές δόσεις στην αποπληρωμή του προστίμου. Όσo νωρίτερα δηλώσουν οι πολίτες κάποιο αυθαίρετό τους, τόσο περισσότερο χρονικό διάστημα θα έχουν για να αποπληρώσουν το αναλογούν πρόστιμο. Διάστημα που φτάνει σχεδόν τα εννέα χρόνια». Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υπουργός ΠΕΚΑ στις κατηγορίες εκπτώσεων που φτάνουν μέχρι το 85%, ειδικά για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.