Για τις πιο χαρακτηριστικές μορφές της οικονομικής απάτης, ενημέρωσε με έγγραφό του το υπουργείο Οικονομικών τις εφορίες και το ΣΔΟΕ. Μία από αυτές έχει να κάνει με τα ακίνητα και συγκεκριμένα με διαδοχικές αγοραπωλησίες ακινήτων σε ασυνήθιστα υψηλό τίμημα.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι παρεμβάλονται πριν τον τελικό αγοραστή ενός ακινήτου πολλοί ενδιάμεσοι αγοραστές, ενώ το τίμημα είναι ασυνήθιστα υψηλό. Με τον τρόπο αυτό, μεγιστοποιείται η αξία του τιμήματος αγοραπωλησίας του ακινήτου και δημιουργείται μαύρο χρήμα.
Συγκεκριμένα, δείτε τι ακριβώς γίνεται. Αγοράζεται ακίνητο από τον πραγματικό πωλητή του σε τιμή συμβολαίου που είναι υψηλότερη της αντικειμενικής. Για την αγορά του χρησιμοποιείται μεσάζοντας ( 1ος αγοραστής), ο οποίος ενεργεί για λογαριασμό του δεύτερου ( 2ου ) αγοραστή. Ο μεσάζων ( 1ος ) μεταπωλεί το ακίνητο σχεδόν αμέσως μετά την αγορά στον 2ο αγοραστή έναντι πολλαπλάσιου τιμήματος. Με τον τρόπο αυτό φαίνεται ότι ο 2ος αγοραστής έχει κάνει μεγάλη εκταμίευση, ενώ στην πραγματικότητα μόνο το τίμημα της 1ης αγοραπωλησίας. Το ποσό αυτό της χρηματικής διαφοράς του τιμήματος κτήσης του ακινήτου αποτελεί μαύρο χρήμα, το οποίο ο 2ος αγοραστής, που είναι νομικό πρόσωπο μπορεί να το χρησιμοποιήσει για διάφορους νόμιμους ή και παράνομους σκοπούς. Η ίδια περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον μεσάζοντα για να "ξεπλύνει" ο ίδιος χρήματα που έχουν προέλθει από παράνομη δραστηριότητα. Βασική προϋπόθεση είναι ο μεσάζων να μπορεί να δικαιολογήσει το τεκμήριο αγοράς του ακινήτου.
Συνεπώς, το υπουργείο Οικονομικών εφιστά την προσοχή όταν κατά τον έλεγχο διαπιστώσει περιπτώσεις διαδοχικών αγοραπωλησιών ακινήτων θα πρέπει να ελέγχει ένα είναι πραγματικές οι συγκεκριμένες συναλλαγές, ιδίως αν αυτές τελούνται σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα και επιπλέον να διαπιστώνει την πραγματική ροή του χρήματος.
Στις άλλες 6 πιο "καραμπινάτες" τεχνικές της φοροδιαφυγής περιλαμβάνονται εικονικές τριγωνικές συναλλαγές με την χρήση θυγατρικών και υπεράκτιων εταιριών, η αγορά υπερπολυτελών σκαφών αναψυχής ως επαγγελματικών, οι αιτήσεις προβληματικών εταιριών για πτώχευση αφού προηγουμένως έχουν προβεί σε εξαγωγή των εταιρικών τους κεφαλαίων σε λογαριασμούς θυγατρικών ή εξωχώριων εταιριών του εξωτερικού, οι εταιρίες πίεσης (stress companies), η απάτη στον ενδοκοινοτικό ΦΠΑ και η αγορά κερδισμένων τυχερών παιχνιδιών ΟΠΑΠ και λαχείων.