Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Φθηνότερα κατά 30% τα ενοίκια για το «κεραμίδι του φοιτητή».




Παγωμένη είναι η αγορά της φοιτητικής στέγης η οποία ξεκίνησε με την ανακοίνωση των βάσεων την Παρασκευή. Οι οικογένειες των φοιτητών δειλά - δειλά ξεκινούν το ψάξιμο σε μια χρονιά που χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη των τεελευταίων δεκαετιών.

Τα ενοίκια για το... κεραμίδι του φοιτητή είναι μειωμένα από 30% και πάνω σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, κάτι που ευνοεί τις οικογένειες που ζητούν να ενοικιάσουν. Ωστόσο, οι μειώσεις είναι μικρότερες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και μεγάλες στις υπόλοιπες φοιτητουπόλεις της επαρχίας.

Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής δόθηκε το σήμα για την έναρξη του φετινού... κυνηγιού για φοιτητική στέγη. Ένα κυνήγι που όπως και την τελευταία πενταετία, έχει κερδισμένους και χαμένους.

Κερδισμένες είναι χιλιάδες οικογένειες που θα μισθώσουν για πρώτη φορά ή που θα αλλάξουν φοιτητικό διαμέρισμα καθώς έχουν πληθώρα επιλογών, είτε κοντά είτε μακριά από τις σχολές στις οποίες πέρασαν τα παιδιά του.
Χαμένοι είναι χιλιάδες ιδιοκτήτες που είτε θα μείνουν με ξενοίκιαστα διαμερίσματα, αφού η προσφορά είναι μεγάλη, είτε θα αναγκαστούν να μειώσουν τα ενοίκια προκειμένου να βρουν μισθωτές. Πάντως, η φετινή χρονιά σημαδεύεται και από το σχέδιο «Αθηνά» που οδήγησε στο κλείσιμο δεκάδων τμημάτων στην επαρχία.

Πόλεις όπως η Ιεράπετρα, ο Άγιος Νικόλαος Κρήτης, το Αίγιο, η Αμαλιάδα, η Λευκάδα, το Αργοστόλι, η Ναύπακτος, η Λειβαδιά, η Βέροια, η Έδεσσα και η Νάουσα έχασαν μεγάλο μέρος του φοιτητικού πληθυσμού με αποτέλεσμα τα διαμερίσματα να μείνουν άδεια.

Αντίθετα, αυξημένη είναι η ζήτηση σε περιοχές που «υποδέχθηκαν» φοιτητές από τα κλειστά τμήματα. Στους κερδισμένους φυσικά η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο που θα αυξήσουν τον αριθμό των φοιτητών τους, επομένως και τους εν δυνάμει ενοικιαστές.

Εκατοντάδες πολυκατοικίες κτίστηκαν από το 2000 και μετά σε πολλές περιφερειακές πόλεις που είδαν να αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των φοιτητών. Τα διαμερίσματα που κτίζονταν ήταν από 30 έως 80 τ.μ. και δίνονταν αποκλειστικά για φοιτητές με τα ενοίκια να κινούνται από 200 έως και 600 ευρώ, στις καλές εποχές της κτηματαγοράς.

Σε ότι αφορά τις τιμές των σπιτιών, όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα πάντα εξαρτώνται από την παλαιότητα του σπιτιού και την περιοχή στην οποία βρίσκεται. Τα καινούργια και όσα είναι κοντά στις σχολές εκτιμάται ότι είναι 20%-30% ακριβότερα από τα υπόλοιπα. Ωστόσο, για παράδειγμα στην Αθήνα μπορεί κανείς να μισθώσει διαμέρισμα σε μια περιοχή μακριά από του Ζωγράφου και να εξοικονομήσει πολλά χρήματα.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τις τιμές των φοιτητικών σπιτιών δείχνουν ότι στην Αθήνα έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο γύρω στο 15% Στην πρωτεύουσα μία γκαρσονιέρα κοστίζει περίπου 150 ως 200 ευρώ ενώ το κόστος για ένα δυάρι κυμαίνεται μεταξύ 250 και 350 ευρώ.

Καλύτερες είναι οι τιμές σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια, το Κουκάκι, τα Κάτω Πετράλωνα, ο Νέος Κόσμος, οι Αμπελόκηποι, η Πανόρμου, η Κυψέλη, το Γαλάτσι, τα Πατήσια. Ακριβότερα είναι τα σπίτια στου Ζωγράφου και τα Ιλίσια.

Υπάρχουν και τα «γεμάτα» σπίτια, όσα διαθέτουν δηλαδή κλιματιστικό και έπιπλα και τα οποία ενοικιάζονται 20% ακριβότερα. Στη Θεσσαλονίκη οι τιμές για μια γκαρσονιέρα έξω από το κέντρο ξεκινούν από τα 150 ευρώ , ενώ στο κέντρο διατίθενται για 200-350 ευρώ.

Από 200 ως 300 ευρώ κυμαίνονται οι τιμές των δυαριών σε Κρήτη, Ιωάννινα, Πάτρα και Κομοτηνή.