Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

DISTRESS FUNDS - "Κοράκια" αγοράζουν "κόκκινα" δάνεια.




Εξειδικευμένα funds, κυρίως από τις ΗΠΑ, πολιορκούν τις τελευταίες ημέρες τις ελληνικές τράπεζες, επιδιώκοντας να «αγοράσουν» κόκκινα δάνεια σε τιμές εξευτελιστικές.

Εκμεταλλευόμενοι οι ξένοι αυτοί οίκοι τη δυσχερή θέση των τραπεζών και την αναγκαστική στάση πληρωμών από πολλούς δανειολήπτες, επιχειρούν να πάρουν τα δανειστικά συμβόλαια και να διεκδικήσουν αυτά την αποπληρωμή του χρέους από τους δανειολήπτες.

Πρόκειται στην ουσία για μία διαδικασία τιτλοποίησης δανείων που σε άλλες καλές εποχές διευκόλυνε τις τράπεζες, αφού αντλούσαν έτσι ρευστότητα.

Τώρα, η πρακτική αυτή που ακολουθείται ευρέως στην αμερικανική αγορά προσφέρει ελάχιστα στις «πωλήτριες» τράπεζες, οι οποίες έτσι κι αλλιώς έχουν διαγράψει πολλά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ απειλεί να εξελιχθεί σε μία κόλαση για τους δανειολήπτες.

Τιμές
Είναι ενδεικτικό ότι τα ξένα funds «σκοτώνουν» τις τιμές των δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες προσέρχονται στις τράπεζες προτείνοντας την αγορά κόκκινων καταναλωτικών δανείων προς 10 σεντς για κάθε ευρώ του δανείου.

Για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, επιχειρηματικά και δάνεια σε ξενοδοχεία που όλα καλύπτονται από εγγυήσεις (ενυπόθηκα) το τίμημα κυμαίνεται στα 30 - 35 σεντς ανά ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι προ της κρίσης και της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των κόκκινων δανείων οι ίδιοι οίκοι προσέφεραν 30 - 35 σεντς για τα καταναλωτικά δάνεια, ενώ για τα ενυπόθηκα δάνεια έδιναν έως 60 και 65 σεντς. Οι τραπεζίτες αλλά και η κυβέρνηση είναι επιφυλακτικοί έως και αρνητικοί στην πώληση τέτοιων δανείων στα επιθετικά funds.

Οι φόβοι
Φοβούνται κυρίως τις κοινωνικές συνέπειες που θα υπάρξουν, καθώς στο κυνήγι για την είσπραξη των κόκκινων δανείων οι οίκοι αυτοί χρησιμοποιούν εκβιαστικές μεθόδους, είναι άκρως πιεστικοί και με πλειάδα δικηγόρων χρησιμοποιούν όλα τα μέσα.

Η τακτική τους άλλωστε είναι γνωστή. Με απειλές για κατασχέσεις πιέζουν και τελικά καταφέρνουν να πάρουν πίσω ποσά πολλαπλάσια από αυτά που διέθεσαν στην τράπεζα για την αγορά του δανειστικού συμβολαίου.

Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν τα 65 δισ. ευρώ. Σε καθυστέρηση βρίσκεται το 42,4% των καταναλωτικών δανείων, το 23% των στεγαστικών και πάνω από το 27% των επιχειρηματικών δανείων. Πρόκειται για τεράστια ποσά που διογκώνονται λόγω της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας αποπληρωμής. Οι τράπεζες αναγκάζονται να προχωρούν σε όλο και υψηλότερες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.