Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Θετική η απελευθέρωση των μισθώσεων εκτιμά η ΠΟΜΙΔΑ.




Η προστασία των εμπορικών μισθώσεων θεσμοθετήθηκε σε εποχές τεράστιας ζήτησης και ελάχιστης προσφοράς επαγγελματικής στέγης για μίσθωση, για να προστατευθούν οι παλαιοί μισθωτές από νεώτερους συναδέλφους τους που προσέφεραν μεγαλύτερα μισθώματα.

Στη σημερινή οικονομική ύφεση, η νομοθεσία αυτή διαιωνίζεται όχι από πραγματική ανάγκη, αλλά ως κατάλοιπο της προνομιακής προστασίας ορισμένων ισχυρών επαγγελματικών τάξεων σε βάρος της ίδιας της κοινωνίας και συγκεκριμένα των ιδιοκτητών ακινήτων που σήμερα έχουν στοχοποιηθεί να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος του δημοσίου χρέους της χώρας μας!

Σήμερα χιλιάδες ιδιοκτήτες κλειστών καταστημάτων, γραφείων κλπ., είναι πρόθυμοι να τα διαθέσουν στην αγορά ακόμα και με συμβολικά μισθώματα, προκειμένου να τα ξαναδούν να ζωντανεύουν, τους αποτρέπει όμως απόλυτα η υποχρεωτική 16ετής δέσμευση - δήμευση της ιδιοκτησίας τους από την ισχύουσα νομοθεσία σύμφωνα με την οποία οι ιδιοκτήτες έχουν μόνον υποχρεώσεις και οι ενοικιαστές μόνον δικαιώματα, παρότι σήμερα αυτοί έχουν την απόλυτα ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση, αφού τα διαθέσιμα καταστήματα είναι πάμπολλα και οι υποψήφιοι ενοικιαστές ελάχιστοι.

Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει σταδιακή απελευθέρωση των παλαιών μισθώσεων μέχρις εξάντλησης της 12ετίας, ώστε να μην θιγούν οι υφιστάμενοι ενοικιαστές, και άμεση απελευθέρωση όλων των νέων, ώστε να νοικιαστούν άμεσα, με ελεύθερες συμφωνίες και χαμηλά μισθώματα τα κλειστά καταστήματα των κέντρων των πόλεών μας. Κερδισμένοι από τη ρύθμιση αυτή θα είναι οι ιδιοκτήτες τους, οι ενοικιαστές τους, αλλά και οι παλαιοί έμποροι που θα δουν τα γειτονικά άδεια καταστήματα να ξανανοίγουν! Δηλαδή κερδισμένη θα είναι όλη η κοινωνία μας!

Για όσους προτείνουν να παραμείνουμε στο σημερινό μεσαίωνα, παραθέτουμε τον παρακάτω απίστευτο συγκριτικό πίνακα που δείχνει ανάγλυφα γιατί η επαγγελματική μίσθωση έχει καταντήσει σήμερα κυριολεκτικά «ξέφραγο αμπέλι», γιατί παρά τη μείωση των τιμών, ουδείς σοβαρός επενδυτής εμφανίζεται πλέον για αγορά επαγγελματικών ακινήτων στη χώρα μας, και γιατί τουλάχιστον οι νέες εμπορικές μισθώσεις πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα και να διέπονται από τις συμφωνίες των συμβαλλομένων.