Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΟΜΙΔΑ: ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ ΟΛΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ!


Αμεση απελευθέρωση των νέων και σταδιακή απελευθέρωση των ισχυουσών εμπορικών μισθώσεων εισηγήθηκε η ΠΟΜΙΔΑ στηνΕπιτροπή Εμπορικών Μισθώσεων που συνέστησε το Υπουργείο Ανάπτυξης, ως το αποτελεσματικότερο εργαλείο για την αναβίωση των απονεκρωμένων εμπορικών κέντρων των πόλεων της χώρας μας. Η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει ότι σήμερα επιβάλλεται η πλήρης κατάργηση της ισχύουσας νομοθεσίας περί εμπορικών μισθώσεων αμέσως για κάθε νέα μίσθωση και η σταδιακή απελευθέρωση για τις υπάρχουσες μισθώσεις, έτσι ώστε αυτές να ρυθμίζονται ως προς όλα τα στοιχεία τους από την ελεύθερη βούληση των συμβαλλομένων και όχι από μονομερείς νομοθετικές ρυθμίσεις, κατάλοιπα άλλων εποχών.

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ διευκρινίζει ότι η προστασία των εμπορικών μισθώσεων θεσμοθετήθηκε σε εποχές τεράστιας ζήτησης και ελάχιστης προσφοράς επαγγελματικής στέγης για μίσθωση, για να προστατευθούν οι παλαιοί μισθωτές από νεώτερους συναδέλφους τους που προσέφεραν μεγαλύτερα μισθώματα. Στη σημερινή οικονομική ύφεση, η νομοθεσία αυτή διαιωνίζεται όχι από πραγματική ανάγκη, αλλά ως κατάλοιπο της προνομιακής προστασίας ορισμένων ισχυρών επαγγελματικών τάξεων σε βάρος της ίδιας της κοινωνίας και συγκεκριμένα των ιδιοκτητών ακινήτων που σήμερα έχουν στοχοποιηθεί να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος του δημοσίου χρέους της χώρας μας!

Σήμερα χιλιάδες ιδιοκτήτες κλειστών καταστημάτων, γραφείων κλπ., είναι πρόθυμοι να τα διαθέσουν στην αγορά ακόμα και με συμβολικά μισθώματα, προκειμένου να τα ξαναδούν να ζωντανεύουν, τους αποτρέπει όμως απόλυτα η υποχρεωτική 16ετής δέσμευση – δήμευση της ιδιοκτησίας τους από την ισχύουσα νομοθεσία σύμφωνα με την οποία οι ιδιοκτήτες έχουν μόνον υποχρεώσεις και οι ενοικιαστές μόνον δικαιώματα, παρότι σήμερα αυτοί έχουν την απόλυτα ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση, αφού τα διαθέσιμα καταστήματα είναι πάμπολλα και οι υποψήφιοι ενοικιαστές ελάχιστοι.

Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει σταδιακή απελευθέρωση των παλαιών μισθώσεων μέχρις εξάντλησης της 12ετίας, ώστε να μην θιγούν οι υφιστάμενοι ενοικιαστές, και άμεση απελευθέρωση όλων των νέων, ώστε να νοικιαστούν άμεσα, με ελεύθερες συμφωνίες και χαμηλά μισθώματα τα κλειστά καταστήματα των κέντρων των πόλεών μας. Κερδισμένοι από τη ρύθμιση αυτή θα είναι οι ιδιοκτήτες τους, οι ενοικιαστές τους, αλλά και οι παλαιοί έμποροι που θα δουν τα γειτονικά άδεια καταστήματα να ξανανοίγουν! Δηλαδή κερδισμένη θα είναι όλη η κοινωνία μας!

Για όσους προτείνουν να παραμείνουμε στο σημερινό μεσαίωνα, παραθέτουμε τον παρακάτω απίστευτο συγκριτικό πίνακα που δείχνει ανάγλυφα γιατί η επαγγελματική μίσθωση έχει καταντήσει σήμερα κυριολεκτικά «ξέφραγο αμπέλι», γιατί παρά τη μείωση των τιμών, ουδείς σοβαρός επενδυτής εμφανίζεται πλέον για αγορά επαγγελματικών ακινήτων στη χώρα μας, και γιατί τουλάχιστον οι νέες εμπορικές μισθώσεις πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα και να διέπονται από τις συμφωνίες των συμβαλλομένων:

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΚΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ
 Θέμα προς σύγκριση
Υποχρεώσεις εκμισθωτών
Δικαιώματα μισθωτών
Υποχρεωτική διάρκεια μίσθωσης:
12 έτη για ελευθέρους επαγγελματίες
16 έτη για τις εμπορικές μισθώσεις
Απεριόριστη διάρκεια για θέατρα και κινηματογράφους
Μόνον 1 έτος (καμιά δέσμευση για τους  αφερέγγυους μισθωτές!)
Αιτιολόγηση καταγγελίας της μίσθωσης μετά τη λήξη του συμβατικού χρόνου
Περιορισμένοι λόγοι – αυστηρές προυποθέσεις – π.χ. ιδιόχρηση, ανοικοδόμηση, κλπ., πάντοτε μετά τη λήξη του συμβατικού χρόνου
Καμία αιτιολογία για την καταγγελία της μίσθωσης, ακόμη και κατά τη διάρκεια της μίσθωσης!
Αποζημίωση για λύση της μίσθωσης
24 μισθώματα λόγω λήξης στη 12ετία, 16 - 40 για ιδιόχρηση κλπ.
Μόνον 1 μηνιαίο μίσθωμα!

Αναγκαίος χρόνος καταγγελίας + δικαστικής διαδικασίας για απόδοση μισθίου (λήξη, ανοικοδόμηση, ιδιόχρηση κλπ)
12-30 μήνες αναλόγως της αιτίας και της διαδικασίας
Εγκατάλειψη μισθίου με μόλις 3μηνη προειδοποίηση!
Φορολογικές υποχρεώσεις επί των μισθωμένων ακινήτων (ΦΑΠ, «χαράτσια» μέσω ΔΕΗ κλπ)
Μόνοι υπόχρεοι για πληρωμή όλων των φορολογικών επιβαρύνσεων!
Πλήρως απαλλαγμένοι από κάθε συμμετοχή στα φορολογικά βάρη!