Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Οι ξένοι κροίσοι φλερτάρουν με ξενοδοχεία, μαρίνες, τουριστικά ακίνητα.




Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες του ered.gr για τους στόχους των ξένων κροίσων που πέρασαν την πόρτα του υπουργείου Ανάπτυξης. Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και ο υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Soultan Al Jabe συναντήθηκαν με τον υφυπουργό, Νότη Μηταράκη και του εξέφρασαν την επιθυμία τους να επενδύσουν κυρίως στο real estate, τον τουρισμό και την ενέργεια.
Χωρίς να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, φαίνεται να έδειξαν ενδιαφέρον για τις μαρίνες που μπορούν να βγουν προς εκμετάλλευση, για ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά αλλά και για ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες στην παρούσα φάση πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Παράλληλα, από την πλευρά των Αράβων, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και για την ενέργεια και μάλιστα έδειξαν να θέλουν να συμμετάσχουν σε μελλοντικές ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΠΑ, της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης ο Soultan Al Jaber εξέφρασε την άποψη πως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει αρχίσει να σταθεροποιείται και η συγκυρία είναι θετική για επενδύσεις στη χώρα.

Κεντρικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση των δύο πλευρών ήταν τα θέματα διευκόλυνσης και προστασίας των επενδύσεων και της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας ανάμεσα στα δύο κράτη. Η συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή ενώ σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης το προσχέδιο για τη συμφωνία αμοιβαίας προστασίας των επενδύσεων έχει αποσταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ότι αφορά τον Ριμπολόβλεφ, ο εκπρόσωπος του ρώσου επιχειρηματία δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ανάπτυξη τουριστικών καταλυμάτων και στο real estate.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί και η παρουσία στην Ελλάδα του βρετανού ζάμπλουτου, Ρίτσαρντ Μπράνσον ο οποίος φέρεται να συναντήθηκε με παράγοντες της αγοράς καθώς ενδιαφέρεται για ξενοδοχειακή μονάδα στην Αττική και τη Μύκονο.

Το οικονομικό μέγεθος του Μπράνσον δείχνει ότι θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να μπει ακόμη και στην αγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης.