Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η «συνταγή» του ενιαίου φόρου ακινήτων – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο.




Ιδού λοιπόν η «μυστική συνταγή» για τον ενιαίο φόρο ακινήτων στα κτίσματα: Φόρος = Επιφάνεια κτίσματος xΒΦ xΣΠΚ xΣΟ xΣΑΕ xΣΒΧ xΣΗΚ. Τι σημαίνουν όλες αυτές οι παράμετροι; Τι ποσό βγάζει αυτή η εξίσωση; Είναι περισσότερος ή λιγότερος σε σχέση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ. Το fpress.grεξασφάλισε το προσχέδιο νόμου και δίνει όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η «συνταγή»

Ο φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο, θα προκύπτει αν πολλαπλασιαστούν οι συντελεστές που προαναφέρθηκαν. Στο σχέδιο νόμου αναμένονται πολλές αλλαγές σε σχέση με τα όσα είχαν διαρρεύσει μέχρι τώρα ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και νέες αλλαγές καθώς η διαπραγμάτευση με την τρόικα τώρα ξεκινάει. Ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές; Ενώ αρχικά είχε διαρρεύσει ότι θα υπάρχουν 33 συντελεστές φόρου ανάλογα με την τιμή ζώνης σε κάθε περιοχή, στο σχέδιο νόμου οι ζώνες περιορίζονται σε 20. Ο βασικός φόρος ανά τετραγωνικό σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, κυμαίνεται από 2,3 έως 14 ευρώ ανάλογα με την τιμή ζώνης. Φυσικά, αυτό δεν είναι το τελικό ποσό που θα κληθούμε να πληρώσουμε καθώς αυτό εξαρτάται από τους υπόλοιπους συντελεστές. Δείτε ποιοι είναι αυτοί αναλυτικά:

1. Βασικός φόρος (ΒΦ). Προκύπτει από την τιμή ζώνης σε συνδυασμό με τη φορολογική ζώνη.Προσοχή: Κτίσματα εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, τα οποία δεν εμπίπτουν σε τιμή ζώνης, εντάσσονται στην κατώτερη τιμή ζώνης του δημοτικού διαμερίσματος στο οποίο βρίσκονται.

2. Συντελεστής παλαιότητας κτίσματος (ΣΠΚ). Προκύπτει από την ηλικία του κτίσματος. Η παλαιότητα αυξάνει έως και 25% τον βασικό φόρο ανά τετραγωνικό και δεν λειτουργεί μειωτικά. Είναι ακριβώς η ίδια συνταγή που εφαρμόζεται και στο χαράτσι της ΔΕΗ.

3. Συντελεστής απομείωσης επιφάνειας (ΣΑΕ). Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο νόμου, η «επιφάνεια δηλώνεται σε τετραγωνικά μέτρα, με ακρίβεια ενός τετραγωνικού μέτρου. Το μέγεθος της επιφάνειας απομειώνεται με τον αντίστοιχο «Συντελεστή Απομείωσης Επιφάνειας προκειμένου για κτίσματα ειδικών χρήσεων, όπως αυτά ορίζονται από σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Δηλαδή, το ποια ακίνητα θα εξασφαλίζουν τη μείωση που προβλέπει ο ΣΑΕ και ποια όχι, θα το αποφασίζει ο υπουργός Οικονομικών. Η έκπτωση είναι πολύ μεγάλη και κυμαίνει από 20% έως 80%

$4. Συντελεστής ορόφου που προκύπτει από τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο. Στα υπόγεια προβλέπεται μείωση 2% ενώ στα ρετιρέ προβλέπεται προσαύξηση που φτάνει στο 6%. Σε περίπτωση που το ακίνητο καταλαμβάνει περισσότερους από έναν όροφο, ως συντελεστής ορόφου λογίζεται εκείνος του υψηλότερου ορόφου. Αν το ακίνητο είναι μονοκατοικία τότε εφαρμόζεται επίσης ειδικός συντελεστής ο οποίος είναι ίσος με 0,1

5. Συντελεστής βοηθητικών χώρων. Χαράς ευαγγέλια για όσους έχουν δηλώσει βοηθητικούς χώρους στο Ε9. Διότι γι’ αυτούς θα ισχύει ειδικός μειωτικός συντελεστής 0,1 (δηλαδή θα έχει ο χώρος έκπτωση 90% επί του βασικού φόρου). Πρόκειται για την αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας σε σχέση με το χαράτσι της ΔΕΗ όπου οι φορολογούμενοι βρίσκονταν στη δυσάρεστη θέση να πληρώνουν ολόκληρο το χαράτσι ακόμη και για τις αποθήκες και τα λεβητοστάσια. Το ποιοι χώροι θα χαρακτηρίζονται ως βοηθητικοί και ποιοι όχι, επίσης θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση.

6. Τα ημιτελή κτίσματα, θα φορολογούνται με έκπτωση 50%. Βέβαια, ημιτελή θα χαρακτηρίζονται τα κτίσματα τα οποία δεν έχουν φτάσει καν στα επιχρίσματα κάτι που θα πιστοποιείται με βεβαίωση από αρμόδιο μηχανικό ή αρχιτέκτονα. Ο ειδικός μειωτικός συντελεστής του 0,5 θα ισχύσει μόνο για περίοδο πέντε ετών από την ημερομηνία έκδοσης της υπουργικής απόφασης.