Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Αυξάνονται τα αιτήματα για άδειες παραμονής μέσω επενδύσεων ή αγοράς ακινήτων.



Περισσότερα απο 300 είναι τα ερωτήματα που έχει δεχτεί το Invest in Greece για την απόκτηση βίζας τύπου D, η οποία αφορά υπηκόους τρίτων χωρών που προχωρούν σε στρατηγικές επενδύσεων ή σε αγορά ακινήτων στην Ελλάδα άνω των 250.000 ευρώ.

Αυτό προέκυψε από την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Οργανισμός Invest in Greece, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και το Υπουργείο Εσωτερικών, με θέμα: "Αδειες Διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών για στρατηγικές επενδύσεις και αγορά ακινήτων".

Οπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης, η μείωση της γραφειοκρατίας για την απόκτηση βίζας τύπου D, θα διευκολύνει την αναθέρμανση της επενδυτικής παρουσίας πολιτών τρίτων χωρών, στη χώρα.

Χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης ανέφερε μεταξύ άλλων "Οι υπήκοοι τρίτων χωρών, που επιλέγουν να αγοράσουν κατοικία στη χώρα μας, είναι προφανές ότι επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το μέσο τουρίστα που επισκέπτεται τη χώρα μας. Και σε επαναλαμβανόμενη βάση. Το γεγονός αυτό έχει θετική επίπτωση και στο κατά κεφαλή ποσό που ξοδεύουν σε σχέση με το μέσο τουρίστα, αλλά και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Και αποτελεί επιτυχημένη διαφοροποίηση από το μαζικό τουρισμό του “all inclusive”. Απαντάμε λοιπόν έτσι και σε ένα πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών των τουριστικών περιοχών".

Επίσης πρόσθεσε ότι τα της εφαρμογής, ωστόσο, των συγκεκριμένων διατάξεων του νέου επενδυτικού νόμου "αποτελούν ευθύνη του καθ` ύλην αρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών, όπως βεβαίως και των κατά τόπους Προξενείων μας που αποτελούν Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Και για αυτό, ως Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη σωστή συνεργασία με τα άλλα δύο Υπουργεία. Διότι, εκτός από τον αναπτυξιακό προσανατολισμό, που οφείλει να έχει το "προϊόν" που λέγεται "άδεια διαμονής", θα πρέπει να το σχεδιάσουμε έτσι που να έχει σταθερή "ποιότητα" και ο υποψήφιος πελάτης - αγοραστής να μπορεί να το "προμηθευτεί" εύκολα".

"Στο πλαίσιο του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου, σχετικά με τον Κώδικα Ιθαγένειας, να προβλεφθεί ό,τι περισσότερο μπορεί από πλευράς περιπτώσεων και δυνητικών προβλημάτων. Έτσι ώστε οι σχετικές διατάξεις να παραμείνουν σταθερές σε βάθος χρόνου, γεγονός που θα δημιουργήσει νομική βεβαιότητα. Ενισχύοντας την "ποιότητα" του "προϊόντος" μας. Θα πρέπει, επίσης, οι συγκεκριμένες διαδικασίες να είναι οι απλούστερες δυνατές, χωρίς βεβαίως να υπονομεύουμε την εσωτερική έννομη τάξη ή τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει στο πλαίσιο του Σέγκεν, ή τη δημόσια υγεία. Όχι περιττά δικαιολογητικά, όχι περιττές εμφανίσεις στις αρχές, ηλεκτρονικοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών, όπου είναι δυνατό΄" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κ. Μηταράκης ανέφερε ότι "Στην πραγματικότητα, ήμασταν μία χώρα που παρενέβαλε προσκόμματα ακόμη και στις ίδιες τις Δημόσιες Επενδύσεις. Μία χώρα ‘Red Tape’. Εμείς φιλοδοξούμε να καταστήσουμε τη χώρα, χώρα ‘Red Carpet’. Ασφαλές λιμάνι και προτιμητέο προορισμό για επενδύσεις. Ιδίως για τις λεγόμενες στρατηγικές επενδύσεις, που περιγράφει ο νόμος 4146/2013, συνήθως αξίας άνω των 100.000.000, που, έχοντας εμβληματικό χαρακτήρα, συμβάλλουν τα μέγιστα στη δημιουργία ψυχολογίας".

Τέλος, δήλωσε ότι "πως τούτη την ώρα χρειαζόμαστε κάθε είδους επένδυση: Ιδιωτική και Δημόσια. Ελληνική και Ξένη. Μικρή, μεσαία και μεγάλη. Με δεδομένη, όμως, την παρούσα δημοσιονομική συγκυρία η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις ιδιωτικές επενδύσεις. Και ένας τομέας που εμπίπτει σε αυτές είναι η οικοδομή και η αγορά κατοικίας. Που στο παρελθόν αποτελούσαν ατμομηχανή της οικονομίας μας. Και που είναι χρέος της πολιτείας να φροντίσει ώστε αυτή η ατμομηχανή να ξανατεθεί σε λειτουργία και να συμβάλλει στην ανάκαμψη της Εθνικής Οικονομίας. Με μέτρα μάλιστα που να μην έχουν δημοσιονομικό κόστος, όπως η παροχή αδειών διαμονής σε όσους αλλοδαπούς αγοράσουν ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ".