Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Γολγοθάς της υποβολής του Ε9.




Με αρκετή υπομονή πρέπει να οπλιστούν οι φορολογούμενοι για την υποβολή των δηλώσεων Ε9 για τα ακίνητα, καθώς συνεχίζονται τα προβλήματα στη σχετική εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος taxis, λόγω του μεγάλου όγκου των φορολογουμένων που προσπαθούν να επικαιροποιήσουν τους πίνακες με την περιουσιακή τους κατάσταση, εντός των ασφυκτικών προθεσμιών που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών.
Το «μπέρδεμα» που δημιουργήθηκε χθες και αντιμετώπισαν πολλοί φορολογούμενοι δεν έχει προηγούμενο.

Μετά από πολλές προσπάθειες να μπουν στην εφαρμογή του Ε9, αίφνης διαπίστωναν ότι αντί της δική τους περιουσιακής κατάστασης έβλεπαν την περιουσιακή κατάσταση κάποιου άλλου φορολογούμενου σε άλλο μέρος της Ελλάδας.

Μάλιστα, δεν έβλεπαν απλώς τα ακίνητα άλλων φορολογουμένων, αλλά μπορούσαν να προβούν σε αλλαγές ακόμη και να τα διαγράψουν.

Το πρόβλημα επιβεβαιώθηκε και από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, λύση όμως δεν δόθηκε άμεσα με αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να εγκαταλείψουν την προσπάθεια συμπλήρωσης της δήλωσης, και να την επαναλάβουν αργότερα.

Υπενθυμίζεται ότι: μεταβολές ακινήτων έτους 2013, που υποχρεούται το φυσικό πρόσωπο να αναγράψει στον πίνακα 1 (Στοιχεία οικοπέδων εντός σχεδίου ή οικισμού και κτισμάτων εντός & εκτός σχεδίου) της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), πραγματοποιούνται μέχρι την 20ή Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 23:59:59 (Λόγω των προβλημάτων, πάντως, είναι πιθανό να δοθεί σιωπηρή παράταση (σ.σ. να μείνει ανοικτό το σύστημα) μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας).

Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις και εάν το φυσικό πρόσωπο είναι κύριος αγροτεμαχίων, προκειμένου να υποβάλει τη δήλωση στοιχείων ακινήτων πρέπει να συμπληρώσει ορισμένες πρόσθετες πληροφορίες στα ακίνητα που αναγράφονται στον Πίνακα 2 (στοιχεία αγροτεμαχίων), που ίσως ζητηθούν κατά τη διαδικασία οριστικής ηλεκτρονικής υποβολής της.

Επικαιροποιήσεις ακινήτων έτους 2013 που υποχρεούται το φυσικό πρόσωπο να πραγματοποιήσει στον Πίνακα 2 (στοιχεία αγροτεμαχίων) της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), πραγματοποιούνται μέχρι την 14η Οκτωβρίου 2013 και ώρα 23:59:59.