Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Ολοκληρώνεται από το ΥΠΟΙΚ η ενημέρωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.




Προς ολοκλήρωση οδεύει, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία επανυπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ενώ καλώς πληροφορημένες πηγές από το οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι οι νέες αξίες θα τεθούν σε ισχύ-για τους φορολογικούς σκοπούς που θα αφορούν-το οικονομικό έτος 2016.

Το πιθανότερο είναι ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους ή στις αρχές του πρώτου τριμήνου του 2014. Ηδη από την τρόικα έχει ζητηθεί μια αναλυτική κατάσταση-με τη μορφή χρονοδιαγράμματος-για το πότε θα γίνει τί αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, το αργότερο έως τα μέσα του ερχόμενου μήνα.

Ιδεατά, η τρόικα θα επιθυμούσε να έχει τη λίστα πριν φύγει από την Ελλάδα, κάτι το οποίο, χρονικά, προσδιορίζεται για το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Στόχος του ΥΠΟΙΚ, πάντως, είναι οι νέες τιμές να αντικατοπτρίζουν καλύτερα τις συνθήκες στην αγορά ακινήτων, καθώς, μετά την0 πρόοδο της κρίσης, σε πολλές περιπτώσεις πολλά δεδομένα έχουν ανατραπεί εντυπωσιακά. Οι εμπορικές αξίες έχουν υποστεί κανονική καθίζηση, με τις διορθώσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις, να έχουν φτάσει ακόμα και στο 75%.

Είναι αυτονόητο ότι με τα δεδομένα αυτά η σημερινή φορολογική πολιτική ως προς τα ακίνητα είναι εντελώς εσφαλμένη.