Κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, από ότι φαίνεται, παραπέμπτεται το θέμα της συζήτησης με την τρόικα, για την σταδιακή άρση των πλειστηριασμών στα ακίνητα.
Σημειώνεται, ότι σήμερα το πλαίσιο για την ακίνητη περιουσία προστατεύει την πρώτη κατοικία του δανειολήπτει, αλλά επεκτείνεται και στο σύνολο της περιουσίας του και μέχρι του ορίου των 200.000 ευρώ.
Ο αριθμός των ακινήτων που προστατεύονται, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν υπερβαίνει τις 60.000, αλλά οι εκτιμήσεις από τις τράπεζες κάνουν λόγο για 100.000 ακίνητα περίπου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η "Καθημερινή", "οι πλειστηριασμοί ακινήτων διαμορφώθηκαν το εξάμηνο του 2013 στις 11.300, καταγράφοντας νέα πτώση σε σχέση με το 2012, όταν στο σύνολο του έτους είχαν φτάσει τις 26.000 περίπου. Πρόκειται για τρίτο συνεχή χρόνο πτώσης, μετά το 2011, χρονιά κατά την οποία οι πλειστηριασμοί είχαν φτάσει τις 44.100 έναντι 42.500 που ήταν ο αντίστοιχος αριθμός τους το 2008. Η πτώση των πλειστηριασμών λειτουργεί σαν αναγκαίο ανάχωμα στη μεγάλη αύξηση των επισφαλειών προς τις τράπεζες και συμβαδίζει με τη θέσπιση της προστασίας της ακίνητης περιουσίας για οφειλές από δάνεια. Η προστασία που θεσμοθετήθηκε πρώτη φορά το 2008 και έκτοτε ανανεώνεται κάθε χρόνο ισχύει μόνο για χρέη προς τις τράπεζες, ενώ, αντίθετα, δεν ισχύει το ίδιο για οφειλές προς το Δημόσιο, το οποίο διατηρεί στο ακέραιο αυτό το δικαίωμα. Ετσι, ο κύριος όγκος των πλειστηριασμών προέρχεται πλέον από ιδιώτες ή από το Δημόσιο για χρέη και οφειλές φυσικών ή νομικών προσώπων και δευτερευόντως από τις τράπεζες, οι οποίες απαγορεύεται να βγάλουν σε πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία για οφειλές έως 300.000 ευρώ (200.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50% για έγγαμους) ή το σύνολο της ακίνητης περιουσίας για χρέη μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ".
Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσφατα το Bloomberg με δημοσίευμά του επανήλθε στο θέμα των πλειστηριασμών και την επαπειλούμενη πίεση που θα υποστεί η ελληνική κοινωνία από μια ενδεχόμενη άρση των κατασχέσεων αλλά και τη δυσκολία βιωσιμότητας των τραπεζών, όπως έχει τονίσει ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας.
"Αν κοιτάξει κανείς έξω θα δει ανθρώπους σε απόγνωση", λέει η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ. "Δεν μπορούν να επιβιώσουν. Αυτό που μπορούν να πληρώσουν είναι πολύ λιγότερο από αυτά που οι τράπεζες ζητούν".
Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Boomberg, οι δανειστές της χώρας εξακολουθούν να ζητούν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν τριπλασιαστεί έως 29% του συνόλου σε τρία χρόνια και απειλούν την φερεγγυότητα των τραπεζών.