Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Ερχεται ο Ενιαίος Φόρος, φεύγει ο φόρος μεταβίβασης.




Κλειδώνει σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της κυβέρνησης για μεταφορά των φορολογικών βαρών από την μεταβίβαση στην κατοχή. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του έτους, θα προβλέπει πιθανότατα τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014 με 33 συντελεστές αλλά και σημαντική μείωση του φόρου μεταβίβασης.

Ο στόχος της κυβέρνησης έτσι κι αλλιώς είναι τα έσοδα να ξεπεράσουν τα 4 δις ευρώ, αν και δύσκολα εκτιμούν ότι θα αγγίζει τα 3 δις ευρώ το χρόνο. Όπως εκτιμάται ο νέος φόρος ακινήτων στις κατοικίες, τα λοιπά κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα, θα υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων ή των στρεμμάτων κι όχι με βάση την αντικειμενική αξία των συγκεκριμένων ακινήτων.

Ο φόρος για τα κτίσματα θα υπολογίζεται με κλίμακα 33 συντελεστών, οι οποίοι θα ξεκινούν από τα 1,8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μέχρι 500 ευρώ ανά τ.μ. και θα φθάνουν μέχρι τα 23,1 ευρώ ανά τ.μ. για περιοχές όπου οι τιμές ζώνης υπερβαίνουν τα 8.250 ευρώ.

Παράλληλα, θα επιδιωχθεί μείωση του φόρου μεταβίβασης από το 9%-11% σε 5% ή ακόμη και χαμηλότερα. Ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα έθετε σε κίνδυνο τα έσοδα καθώς οι μεταβιβάσεις είναι ελάχιστες.