Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ελάχιστος φόρος 1,5 ευρώ/στρέμμα στα αγροτεμάχια.



Με στόχο την είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ μέσα στο 2014 συνολικά από την ακίνητη περιουσία των πολιτών, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην οριστικοποίηση των διατάξεων του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα επιβληθεί από το επόμενο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι ο ενιαίος φόρος θα συμπεριλάβει το σύνολο των φόρων που βαρύνουν τα ακίνητα, μεταξύ των οποίων τον ΦΑΠ και το Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων, γνωστό και ως "χαράτσι".

Aπό το τελικό σχέδιο για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι από το νέο φόρο δε γλιτώνουν ούτε και οι αγρότες.

Ο νεος αυτός φόρος, περιλαμβάνει όλες τις εκτός σχεδίου εκτάσεις συμπεριλαμβανομένων και των παραθαλάσσιων οικοπέδων. Για τα παραθαλάσσια οικόπεδα ο φόρος θα είναι ακόμα και τριπλάσιος αν είναι σε απόσταση 200 μέτρων από την θάλασσα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου φόρου είναι:
1. Ο ΕΝΦΑ επιβάλλεται επί των ακινήτων με κριτήριο την έκταση και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου. Υπό αυτήν την έννοια, πρόκειται για αμιγή φόρο στην κατοχή ακινήτων, παρά για φόρο επί της συνολικής περιουσίας του φορολογουμένου.

2. Ο ΕΝΦΑ κατανέμεται μεταξύ των συνιδιοκτητών του κάθε ακινήτου, ανάλογα με τα εμπράγματα δικαιώματά τους. Με τον τρόπο αυτό απαλείφεται η φοροαποφυγή μέσω του διαμοιρασμού της ακίνητης περιουσίας. Ο κάθε φορολογούμενος θα παραλαμβάνει ενιαίο λογαριασμό με τον φόρο που προκύπτει για το κάθε ακίνητο που πιθανόν κατέχει.

3. Ο ΕΝΦΑ επιβάλλεται με ενιαίο τρόπο σε κάθε είδους ακίνητη περιουσία, κτίρια και γήπεδα, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής του ιδιοκτήτη (φυσικό πρόσωπο, ή διαφόρων ειδών νομικά πρόσωπα). Με τον τρόπο αυτό απαλείφεται η φοροαποφυγή μέσω της μετατόπισης του φόρου σε πρόσωπα με χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση.

Διαβάστε εδώ όλο το σχέδιο νόμο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων