Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ - Νέα κίνητρα για επενδύσεις και ενιαίος φόρος στα ακίνητα.



Με νέα κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, ανατροπές στο μέτρο της αποδείξεων το οποίο θα συνδέεται με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και τις τελικές ρυθμίσεις για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων από το 2014, σχεδιάζεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αφού παρουσιαστεί πρώτα στους εκπροσώπους της τρόικας θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει:

1. Το τελικό σχέδιο για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων από το 2014 και μετά. Με τον νέο φόρο θα πρέπει να βεβαιώνονται έσοδα ύψους 4,15 δισ. ευρώ προκειμένου να εισπράττεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων το ποσό 2,9 δισ. ευρώ ετησίως. Το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας και θα παρουσιαστεί στους επικεφαλής της τρόικα περίπου σε 15 ημέρες.

Ο ενιαίος φόρος
Σύμφωνα με την πρόταση που επεξεργάζεται η ειδική επιτροπή, ο νέος φόρος ακινήτων που θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2014 στις κατοικίες, τα λοιπά κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα, θα υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων ή των στρεμμάτων κι όχι με βάση την αντικειμενική αξία των συγκεκριμένων ακινήτων.

Ο φόρος για τα κτίσματα θα υπολογίζεται με κλίμακα 33 συντελεστών, οι οποίοι θα ξεκινούν από τα 1,8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μέχρι 500 ευρώ ανά τ.μ. και θα φθάνουν μέχρι τα 23,1 ευρώ ανά τ.μ. για περιοχές όπου οι τιμές ζώνης υπερβαίνουν τα 8.250 ευρώ.

Κριτήρια
Κατά τη διαμόρφωση του τελικού ποσού του Ενιαίου Φόρου θα λαμβάνονται υπόψη μόνο η επιφάνεια και η παλαιότητα του κτίσματος. Θα εφαρμόζεται δηλαδή το ίδιο σύστημα υπολογισμού που ισχύει και στην περίπτωση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων, το οποίο επιβάλλεται μέσω λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτό σημαίνει ότι κατά την επιβολή του Ενιαίου Φόρου δεν θα συνυπολογίζεται κανένα άλλο από τα λοιπά χαρακτηριστικά του κτίσματος, όπως ο όροφος, ο αριθμός των προσόψεων που «βλέπουν» σε δρόμο, η εμπορικότητα του δρόμου, η φάση αποπεράτωσης, ο τρόπος κατασκευής, η ύπαρξη ή μη συνιδιοκτησίας, τα οποία λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας με βάση το σύστημα των αντικειμενικών τιμών. Με την επιβολή του νέου φόρου:
Αυξημένη επιβάρυνση θα υποστούν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων από το 2014.
Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, αγροτεμαχίων και άλλων εκτάσεων, οι οποίες σήμερα δεν υπάγονται στο «χαράτσι», αλλά και όσοι έχουν μονοκατοικίες -κυρίως εξοχικά- διότι θα πληρώνουν φόρο για το σπίτι αλλά και πρόσθετο φόρο για το υπόλοιπο οικόπεδο.
Μικρές μειώσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις αναμένεται να προκύψουν από το 2014 μόνο στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Επενδύσεις
2. Νέο πλαίσιο για τα επενδυτικά κίνητρα. Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπονται φορολογικές πριμοδοτήσεις για επενδύσεις, εκπτώσεις φόρου για επενδύσεις και επιτάχυνση των διενεργούμενων αποσβέσεων. Στόχος είναι ο εξορθολογισμός των υφιστάμενων φορολογικών κινήτρων, τα οποία περιλαμβάνονται σε διαφορετικά νομοθετικά κείμενα.

Ειδικότερα θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο και διαφανές πλαίσιο για όλους τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους, οι οποίοι θα γνωρίζουν επακριβώς υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν να έχουν κίνητρα για φορολογικές εκπτώσεις. Επίσης θα υπάρξει ρύθμιση για τη δυνατότητα παραμονής στη χώρα ξένων επενδυτών οι οποίοι, εφόσον καλύπτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, θα τύχουν ειδικών απαλλαγών και φορολογικών κινήτρων.