Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ "ΧΑΡΑΤΣΙ" + ΦΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2014: ΧΑΜΕΝΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ & ΞΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ !


"Κερδισμένους" αλλά κυρίως χαμένους ιδιοκτήτες θα δημιουργήσει η εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΑ) το 2014, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που διέρρευσε στη δημοσιότητα και έχει οξύτατο εισπρακτικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, για τα μικρής και μεσαίας αντικειμενικής αξίας ακίνητα υποτίθεται ότι ο φόρος θα είναι μειωμένος σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς, ενώ αντίθετα θα αυξηθεί η φορολογία για τα ακίνητα σε περιοχές με υψηλή αντικειμενική αξία. Το τελικό ισοζύγιο σε σχέση με τη διπλή φορολογία των προηγουμένων ετών διαφέρει ανά ιδιοκτήτη, μεγάλοι χαμένοι όμως φαίνεται ότι θα είναι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και ξενοίκιαστων (μη ηλεκτροδοτούμενων) επαγγελματικών ακινήτων και κατοικιών που ως τώρα πλήρωναν μόνον ΦΑΠ και οι ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων που ως τώρα απαλλάσσονταν εντελώς από τη φορολογία. Το νεότερο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει 20 φορολογικούς συντελεστές ανά τ.μ. για τα αστικά ακίνητα και τα οικόπεδα εντός σχεδίου και 10 συντελεστές για τα αγροτεμάχια. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο τελικός φόρος προκύπτει και από άλλους προσδιοριστικούς παράγοντες ανάλογα με το είδος του ακινήτου. Στόχος είναι η είσπραξη το 2014 περίπου 2,9 δισ. Ευρώ, για την επίτευξη του οποίου θα βεβαιωθεί σημαντικά μεγαλύτερο ποσό. Αλήθεια έχουμε στη χώρα μας αρκετές φυλακές για να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τέτοιους νόμους;
Με στόχο την είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ μέσα στο 2014 συνολικά από την ακίνητη περιουσία των πολιτών, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην οριστικοποίηση των διατάξεων του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα επιβληθεί από το επόμενο έτος. Ο ενιαίος φόρος θα αντικαταστήσει τον ΦΑΠ και το "χαράτσι" μέσω ΔΕΗ.
Aπό μέρος του τελικού σχεδίου για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι από στο νέο φόρο θα υπαχθούν και οι αγρότες, έστω και συμβολικά. Ο νέος αυτός φόρος, περιλαμβάνει όλες τις εκτός σχεδίου εκτάσεις συμπεριλαμβανομένων και των παραθαλάσσιων οικοπέδων, για τα οποία ο φόρος θα είναι ακόμα και τριπλάσιος αν είναι σε απόσταση 200 μέτρων από την θάλασσα...

Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου φόρου θα είναι τα εξής:
1. Ο ΕΝΦΑ επιβάλλεται επί των ακινήτων με κριτήριο την έκταση και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου. Υπό αυτήν την έννοια, πρόκειται για αμιγή φόρο στην κατοχή ακινήτων, παρά για φόρο επί της συνολικής περιουσίας του φορολογουμένου.

2. Ο ΕΝΦΑ κατανέμεται μεταξύ των συνιδιοκτητών του κάθε ακινήτου, ανάλογα με τα εμπράγματα δικαιώματά τους. Με τον τρόπο αυτό απαλείφεται η φοροαποφυγή μέσω του διαμοιρασμού της ακίνητης περιουσίας. Ο κάθε φορολογούμενος θα παραλαμβάνει ενιαίο λογαριασμό με τον φόρο που προκύπτει για το κάθε ακίνητο που πιθανόν κατέχει.

3. Ο ΕΝΦΑ επιβάλλεται με ενιαίο τρόπο σε κάθε είδους ακίνητη περιουσία, κτίρια και γήπεδα, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής του ιδιοκτήτη (φυσικό πρόσωπο, ή διαφόρων ειδών νομικά πρόσωπα). Με τον τρόπο αυτό απαλείφεται η φοροαποφυγή μέσω της μετατόπισης του φόρου σε πρόσωπα με χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση.