Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Μανιάτης: Το 2020 η χώρα θα έχει πλήρες Κτηματολόγιο.



"Το 2020 η χώρα θα έχει πλήρες Κτηματολόγιο, μηχανογραφημένο και θεσμικά οργανωμένο, που σημαίνει ότι θα έχουμε κτηματολογικά γραφεία στο σύνολο της επικράτειας και, επίσης, θα έχει κτηματογραφηθεί ψηφιακά το σύνολο των δικαιωμάτων ιδιωτών και Δημοσίου" τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Πού βρισκόμαστε σήμερα; Σύμφωνα με τον υπουργό, η πρώτη γενιά κτηματογράφησης, ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Ξεκίνησε το ’95, ’99 και σήμερα περίπου το 6,2% της έκτασης της χώρας, δηλαδή περίπου 17% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, έχει ήδη ολοκληρωθεί. Λειτουργεί υπό προσωρινά κτηματολογικά γραφεία.

Με τη Δεύτερη Γενιά κτηματογράφησης, ανέφερε, έχουν ανατεθεί κάποιες μελέτες, βρίσκονται στη διαδικασία ανάρτησης σε επιμέρους κτηματογραφούμενες περιοχές και έχουμε και ορισμένες άλλες μελέτες που βρίσκονται σε διαδικασία ανάθεσης. Στόχος είναι, μέχρι το τέλος του 2014 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αναθέσεις μελετών.

Το ίδιο ισχύει, πρόσθεσε, και για τις κτηματογραφήσεις της τρίτης γενιάς του 2011 που αφορούσαν ένα ποσοστό σχεδόν 18% των δικαιωμάτων και αναφέρονται σε περίπου 10 αγροτικούς Νομούς της χώρας, δηλαδή πάνω από 260 αγροτικές ή περιαστικές περιοχές.

Όσον αφορά την νέα γενιά κτηματογράφησης, που εξαγγέλθηκε χθες από τον υπουργό,είναι περίπου 86 εκατομμύρια στρέμματα ως έκταση, αφορά το 65% του συνόλου της έκτασης της χώρας, 16 εκατομμύρια δικαιώματα, το 42% των συνολικών δικαιωμάτων. Χαρακτηριστικά πρόσθεσσε ότι "από τους περίπου 5.500 προ Καποδιστριακούς ΟΤΑ, τότε που ήταν και τα χωριά, αυτό που ανατίθεται τώρα αφορά σε πάνω από 4.000 προ Καποδιστριακούς ΟΤΑ, από ένα σύνολο 5.700 περίπου προ καποδιστριακών ΟΤΑ".

Τέλος επανέλαβε ότι στο τέλος του 2014 θα έχουν ανατεθεί όλες οι μελέτες. "Δεν αποτελεί φιλοδοξία. Θα γίνει. Όλες οι μελέτες, Δεύτερης, Τρίτης, Τέταρτης γενιάς, ότι υπάρχει θα έχει ανατεθεί".