Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Πλειστηριασμοί, δάνεια και φόροι απειλούν τα ακίνητα.






Καταιγισμό πυρών δέχεται η αγορά ακινήτων.

Στους μαζικούς πλειστηριασμούς που αναμένονται το 2014 με τη συνεχή και υπέρμετρη φορολόγηση των ακινήτων και την εμφανή αδυναμία των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια ακόμα και μετά από ρυθμίσεις έρχεται να προστεθεί η προτροπή – απαίτηση του υπουργείου Οικονομικών εκχώρησης ακινήτων στο Δημόσιο προκειμένου οι φορολογούμενοι να εξοφλούν φόρους.

Η εισπρακτική-δημευτική λογική του υπουργείου «πουλήστε ό,τι έχετε» αποτυπώνεται στο νέο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, «η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση σε τρίτον της πλήρους κυριότητας του ακινήτου και ταυτόχρονη εκχώρηση της απαίτησης καταβολής του τιμήματος ή μέρους αυτού στο Ελληνικό Δημόσιο ή με μεταβίβαση στο Ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας του ακινήτου, ίσης τουλάχιστον αξίας με το ποσό του εξοφλούμενου φόρου.

Επιπλέον, δεν θα επιτρέπεται η μεταβίβαση ακινήτου εφόσον δεν έχει καταβληθεί ο ενιαίος Φόρος Ακινήτων. Τη διάταξη αυτή ζήτησε η τρόικα και θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014. Ρόλο «επόπτη» αναλαμβάνουν οι συμβολαιογράφοι, φύλακες μεταγραφών και προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων, στους οποίους το υπουργείο Οικονομικών αναθέτει τον έλεγχο για το εάν έχει καταβληθεί ο νέος φόρος, για να επιτευχθεί ο στόχος και να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 2,9 δισ. από τα 4,15 δισ. ευρώ που θα αναγράφεται στο νέο σχέδιο νόμου ότι είναι ο στόχος.
Το σχέδιο δεν προσδιορίζει αν η αξία που θα υπολογίζει η εφορία το ακίνητο θα είναι η αντικειμενική ή κάποια άλλη, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να δέχεται τα ακίνητα των υπερχρεωμένων φορολογούμενων όχι στην αντικειμενική τιμή τους (βάσει την οποίας αυτή υπολογίζει τους φόρους που επιβάλλει) αλλά σε χαμηλότερη τιμή, πιο κοντά στην πραγματική. Έτσι, σε κάθε περίπτωση η εφορία κερδίζει.

Εκτός αυτού το Δημόσιο ζητά από τους υπερχρεωμένους φορολογούμενους ως χάρισμα τα ακίνητα που θα καλούνται να εκχωρήσουν αφού στις περιπτώσεις που η αξία του ακινήτων είναι μεγαλύτερη από το χρέος του φορολογούμενου δεν θα επιστρέφεται η διαφορά σε αυτόν ούτε θα συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές χρεώσεις.

Επίσης, δεν διευκρινίζεται τι θα συμβαίνει με όσους έχουν υποθηκευμένα ακίνητα και χρωστούν στην εφορία. Το χρέος προς την εφορία θα μεταφέρεται σε αυτόν που έχει υποθηκεύσει το ακίνητο (π.χ. στην τράπεζα);