Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Μπουλντόζες σε αυθαίρετα σε Μύκονο και Δυτική Πελοπόννησο, το Νοέμβριο.



Το ΥΠΕΚΑ, φαίνεται ότι ετοιμάζει τις μπουλντόζες για την κατεδάφιση προκλητικών αυθαιρέτων σε Μύκονο και Δυτική Πελοπόννησο, εντός του Νοεμβρίου.

Οπως αναφέρει η real.gr "οι κατεδαφίσεις θα γίνουν βάσει συγκεκριμένης λίστας προτεραιότητας, που περιλαμβάνει τις πιο προκλητικές σε σχέση με το μέγεθος της παράβασης κατασκευής. Ο προσδιορισμός των αυθαιρέτων που μπαίνουν στη λίστα γίνεται μέσω ενός ειδικού αλγορίθμου, ο οποίος προβλέπεται στον νέο νόμο για τα αυθαίρετα. Ετσι «αποκλείεται κάθε ενδεχόμενο πολιτικής παρέμβασης», αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου. Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, θα προωθηθούν οι διαδικασίες για την κατεδάφιση των δεκαπέντε πιο κραυγαλέων περιπτώσεων".

Οπως σημειώνεται, "στη λίστα της Μυκόνου, περιλαμβάνονται τρία νέα και υπερπολυτελή αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν μετά την προθεσμία που ορίζει ο νόμος για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων (Ιούλιος 2011) και των οποίων οι ιδιοκτήτες επιχείρησαν να τακτοποιηθούν παρανόμως με πλαστά στοιχεία και φωτογραφίες που έχουν τύχει ψηφιακής επεξεργασίας ώστε να «αποδεικνύουν» ότι οι εργασίες είχαν ξεκινήσει πριν από την αναφερόμενη καταληκτική ημερομηνία. Ωστόσο, από τις δορυφορικές φωτογραφίες που έλαβαν οι αρμόδιες υπηρεσίες αποδείχθηκε ότι η ανέγερση έγινε εκπρόθεσμα".

Συνολικά στη Μύκονο εντοπίστηκαν δορυφορικά τουλάχιστον τριάντα τέτοια αυθαίρετα "νέας γενιάς" ενώ οι υπηρεσίες φαίνεται ότι προχώρησαν σε αυτοψία για τρία εξ αυτών (στη παραλία της Φτελιάς) και η κατεδάφισή τους φαίνεται ότι αποτελεί "στοίχημα" για το ΥΠΕΚΑ.

Ειδικά για τη Μύκονο, στελέχη του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με τη real.gr αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες θα προχωρήσουν ακόμα και σε επίταξη τεχνικών συνεργείων ώστε να γίνουν οι κατεδαφίσεις σε περίπτωση που υπάρξει άρνηση ή απροθυμία να αναλάβουν τη δουλειά, όπως συνέβη και στην προηγούμενη απόπειρα κατεδάφισης αυθαιρέτων που έκανε το υπουργείο, την άνοιξη του 2012.

Σχετικά με τη Δυτική Πελοπόννησο, σε πρώτη φάση φαίνεται ότι θα προωθηθούν οι διαδικασίες για τουλάχιστον δώδεκα περιπτώσεις αυθαίρετων κατοικιών, σε Ηλεία, Αχαΐα και Μεσσηνία.